Foment del Treball va lamentar ahir l'entrada en vigor del nou impost sobre les begudes ensucrades a Catalunya i va advertir que aquest tribut, segons la seva opinió «injustificat», no fa res més que agreujar l'alta fiscalitat que suporten les famílies i empreses catalanes, la més alta del país.

La patronal considera que aquest impost «no afavorirà els canvis en els hàbits de consum» de la gent, tal com defensa el Govern català, sinó que la seva finalitat és «essencialment recaptatòria, sota una aparença parafiscal».

«Aquest tribut serà suportat pel consumidor, tant si té bons hàbits alimentaris com si no», assegura l'entitat que presideix Joaquim Gay de Montellà, que reitera la seva preocupació pel que considera «una creativitat desbordada en el disseny de nous impostos» per part de les diferents administracions. «I especialment a Catalunya, comunitat que suporta una fiscalitat per a famílies i empreses absolutament desmesurada en el context espanyol», remarca Foment, que recorda que el Principat disposa d'un total de catorze impostos propis, xifra que «supera amb escreix» la mitjana de tributs propis aprovats per la resta de territoris de l'estat.

En aquest context, la principal patronal catalana demana que es reverteixin els augments impositius que ha patit la ciutadania de Catalunya i que no es continuï amb la inèrcia de crear successivament nous impostos.

No més impostos

Per la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar que el Govern no preveu «a curt termini» un impost a productes greixosos. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, va argumentar que primer s'ha d'avaluar l'impacte de l'impost a les begudes ensucrades que s'ha començat a aplicar l'1 de maig, estudiar noves recomanacions de l'OMS i analitzar l'evolució de la fiscalitat que es pugui produir a escala internacional. Aquest diumenge, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, va afirmar que el Govern acabarà impulsant «en un horitzó de 4 o 5 anys» nous impostos a altres productes amb massa greix o sucre que podria afectar la brioixeria industrial o els menjars preparats.

En línia amb aquest propòsit, el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (Codinucat) defensa que l'impost de begudes ensucrades seria encara més «eficaç» si l'esperada recaptació de 40 milions d'euros a l'any es destinés a promoure hàbits alimentaris saludables, segons un comunicat del col·legi. Nancy Babio, presidenta del col·legi, destaca que «és important utilitzar aquesta recaptació per finançar campanyes de mentalització sobre el perills de l'obesitat i promocionar hàbits de vida saludables». Els professionals nutricionistes també demanen que es redueixi el tipus de l'IVA dels aliments bàsics de la dieta mediterrània com l'oli d'oliva, les fruites, les llegums, els iogurts, els fruits secs i el pa amb fibra.

La rebaixa en l'IVA d'aquests aliments saludables els faria més assequibles per a les persones amb menys poder adquisitiu, «que són les que tenen més dificultats per fer una dieta sana i adequada». En concret, la taxa d'obesitat infantil en les famílies amb menys recursos és 8 punts superior a la de la resta d'aquest col·lectiu. Babio assegura que les begudes ensucrades no fan sinó aportar «calories buides» i contribueixen «seriosament» a l'obesitat, les diabetis i l'aparició de malalties cardiovasculars.