Els organitzadors de la manifestació de l'1 de maig a Manresa van assegurar ahir que presentaran sis denúncies per agressions contra els Mossos d'Esquadra. En la marxa a la capital del Bages es van produir dues detencions. Es tracta, segons va dir Gemma Boix, de la comissió 1 de maig, de sis persones que després de la manifestació van acudir a l'hospital i disposen d'un informe mèdic en què hi consten lesions. Tot i així, els organitzadors eleven a almenys una desena els manifestants ferits en la marxa.

Lila Corominas, també de la comissió, va assegurar que des de l'inici de la manifestació hi va haver una actuació policial encaminada a «encapsular» i «criminalitzar» els manifestants. En aquest sentit van apuntar que al llarg de gairebé tot el camí van estar envoltats per cinc furgonetes del cos policial. Tot i aquesta situació, van afirmar que els participants en l'acció reivindicativa «no vam respondre a la provocació i vam seguir el recorregut de forma pacífica i tranquil·la fins al carrer del Born», on a causa de l'estretor de la via, la distància entre policies i manifestants es va fer encara més curta. En aquest punt, segons va assenyalar Èric Montero, és on es van produir les càrregues que van acabar amb dues detencions.

Els representants dels manifestants van assegurar que els Mossos «van buscar les càrregues» i «no volien acabar la manifestació sense detencions». També van fer responsables dels fets el cap de la regió policial central, Sergi Pla, i el conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Jordi Jané.

Per la seva banda, el Sindicat Autònom de Policia (SAP) ha emès un comunicat en el qual condemna els actes violents de la manifestació de dilluns. El sindicat assegura que en la manifestació sis mossos van resultar ferits, i que un d'ells va rebre un cop al cap amb un pal, motiu pel qual es van practicar les dues detencions. El sindicat assegura que, davant la seva «Tolerència Zero» vers qualsevol agressió a policies, condemna de «manera enèrgica els fets» i mostra preocupació perquè «col·lectius radicals puguin reventar una manifestació pacífica actuant amb total impunitat». També demanen suport unànime a l'actuació policial per «restablir l'ordre i la seguretat pública».

Divendres, nova manifestació

Els organitzadors de la marxa de dilluns no volen que la situació quedi sense resposta i han convocat una nova manifestació per a demà a 2/4 de 8 del vespre a la plaça Major de Manresa, que és el punt on havia d'acabar la marxa de dilluns passat. Tot i així, en la roda de premsa d'ahir, els organitzadors de la nova manifestació no van avançar-ne el recorregut.

Els tres portaveus, acompanyats d'una quarantena de persones que van posar amb fotografies de les lesions, van assegurar que sortiran de nou al carrer perquè «no tenim por», i van avançar que «farem una manifestació tal com la volíem fer, sense encapsulaments». Van instar a acudir-hi els participants en la manifestació de dilluns passat i «tothom qui estigui sorprès i en desacord amb l'actuació policial».