El president de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), Ignacio Osborne, va demanar ahir al govern central que emprengui reformes a fons enfocades a millorar l'activitat empresarial.

En presència del president del govern, Mariano Rajoy, Osborne va dir que, «ara que Espanya comença a superar la crisi, ha arribat el moment d'emprendre reformes a fons que facin del país un lloc millor per viure i per desenvolupar l'activitat empresarial».

Durant la seva intervenció en la clausura de l'assemblea de l'Institut de l'Empresa Familiar, Osborne va considerar que la creació d'empreses i el creixement de les ja existents «són l'únic generador d'ocupació a Espanya». «La creació d'ocupació necessària per mantenir i millorar l'estat de benestar no és un objectiu en si mateix, sinó el resultat del creixement sa i rendible de les nostres empreses i de la creació d'altres de noves», va dir.

L'IEF ha elaborat un document amb 50 propostes per eliminar les traves que dificulten el creixement empresarial, entre elles, la necessitat de sotmetre, de forma obligatòria, a auditories privades tots els ens públics i administracions, tal com es fa en les compa-nyies , per millorar l'eficiència de la gestió pública.

Així mateix, demanen apostar per la formació dual i dur a terme un pacte d'estat per l'Educació i realitzar una profunda simplificació i racionalització del marc regulador i normatiu, ja que «l'actual embolic existent és responsable en gran mesura del creixement de les empreses».

Osborne va reivindicar el paper determinant de l'empresa familiar en el desenvolupament econòmic d'Espanya en els últims 25 anys, un quart de segle en què han aportat idees, propostes i iniciatives per afavorir desenvolupament, la creació d'ocupació i el progrés, «sempre en benefici del conjunt de la societat, mai pensant en interessos particulars».

Una de les senyes d'identitat de l'IEF és «la constant reivindicació de la figura de l'empresari honest, creador de progrés i benestar, com a referent social».

Per la seva banda, el president de Deloitte, Fernando Ruiz, va indicar que cal «perseverar en les reformes posades en marxa pel govern» i lluitar contra la desigualtat millorant l'educació per preparar generacions futures, perquè si no serà impossible sostenir l'estat de benestar.

En la seva intervenció, Mariano Rajoy va fer un repàs de la situació econòmica actual d'Espanya i la va contrastar amb la que hi havia en els anys de la crisi per destacar que s'ha superat aquest moment per l'esforç i sacrifici dels espa-nyols i les reformes adoptades. Unes reformes la persistència de les quals considera una prioritat, fins al punt de recalcar que el preocupa més la permanència d'aquestes reformes que abordar-ne de noves. De la mateixa manera, va segellar el seu compromís «ineludible» amb la consolidació fiscal. Rajoy va garantir que Espanya estarà en condicions d'abandonar el procediment de dèficit excessiu el 2018 (en situar-se per sota del 3 %) i va insistir que tot indica que es pot complir l'objectiu de dèficit del 3,1 per a aquest any sense noves mesures. Per tant, això faria innecessari aplicar mesures previstes en l'actualització del Programa d'Estabilitat Pressupostària 2017-2020 remès pel govern a Brussel·les si hi hagués algun risc de desviació de l'objectiu.