Carles Aleman (Barcelona, 1962) va assumir el càrrec de conseller delegat d'ICL Súria & Sallent el febrer passat, després del sobtat relleu de l'anterior cúpula directiva de la companyia. Llicenciat en Química, Farmàcia i Ciències Empresarials, i MBA per Esade, Aleman va començar al projecte miner bagenc el 2013, després de passar per multinacionals com Ciba Geigy i Basf. Ara té el repte de consolidar el projecte Phoenix i de superar amb èxit l'escull del proper 30 de juny, quan, en principi, haurien d'aturar-se els abocaments al Cogulló. L'empresa proposa ajornar el tancament del dipòsit un parell d'anys, fins que estigui a punt la rampa de Cabanasses que ha de permetre traslladar la producció de Sallent a Súria. Bona part del territori fa costat a la proposta de la companyia: demà es farà al Congost un acte de suport públic. Aleman insisteix que ICL és a tocar de l'objectiu d'assolir una «mineria sostenible». Només els cal més temps.

Regió7 ha conversat amb Aleman i a continuació recollim les frases més destacades de l'entrevista que pots trobar en l'edició en paper d'aquest divendres, 12 de maig, i al Kiosc digital de Regió7. També t'oferim un vídeo amb algunes impressions seves,

Les seves primeres impressions al càrrec:

«He vist moltíssima gent, però no encara tothom. Fa dos mesos i mig que sóc al càrrec, i cal agafar una visió de conjunt. El que sí que vull fer és agrair a moviments socials i econòmics, sindicats, autoritats locals i la Generalitat que remin en la mateixa direcció que nosaltres. S'està buscant una solució i tothom té ganes de trobar-la.

El futur del pla Phoenix:

«Hem fet, fins ara, una inversió de 390 milions i el grup té la voluntat de continuar la mineria al Bages. Estem a tocar del que ha estat sempre el nostre objectiu. El projecte és fort».

Les dates del pla:

«La rampa de Cabanasses estarà a punt a final del 2018 o a començament del 2019. Per fer un pas endavant, però, encara caldran algunes infraestructures que haurien d'estar acabades el 2021, com el nou col·lector, i la nova terminal del port. El 2021, el Bages tindrà mineria sostenible».

Sobre la data límit per deixar d'abocar al Cogulló, el 30 de juny:

«Estem enllestint un estudi molt intens que consisteixen en ampliar el triatge per poder destriar ja a la mina part del residu, que es quedarà a dins, als forats que hi anem fent [...] També cal portar mineral de Sallent a Súria, de la qual una part es tractarà i la resta s'acumularà al dipòsit del Fusteret. La resta de residu s'ha de continuar llançant de manera temporal al Cogulló».

Seguiran els abocaments dos anys més:

«Fins al tercer trimestre del 2019. Però la quantitat de sal que s'hi abocarà disminuirà. Quan la rampa estigui acabada la producció de Sallent baixarà i s'incrementarà la de Súria, i encara que mantinguem l'explotació de Sallent, no caldrà abocar al Cogulló».

Sobre si se superarà l'alçada del runam que dicta la sentència:

«En cap cas. La cota d'alçada sempre estarà per sota dels 538 metres. Ara estem a l'entorn dels 508. Hi ha marge.»

Contactes amb opositors al projecte:

«Volem que hi hagi transparència total. Ja s'ha parlat amb gent amb qui mai no s'havia parlat. I aquesta és una dinàmica que no vull que s'acabi quan se solucioni la qüestió actual, sinó que volem que hi hagi plena informació del que fem i de cap on anem. És clar que tothom té el dret, després, d'opinar diferent».

Dates quan es preveu començar a retirar les runams:

«Amb la planta de purificació, que posarem en marxa l'any que ve, podem dir que mitjan 2019 començarem a reduir la Botjosa. Després vindrà el Cogulló».

La incertesa dels empleats:

«Poden estar tranquils que estem fent tot el possible, i ells també ho estan fent. Hi ha quatre mil famílies que depenen d'aquesta feina i no ens podem permetre que no funcioni. Tinc claríssim que tirarà endavant.

L'esponsorització del Bàsquet Manresa:

«El suport de la companyia no depèn d'on jugui el Manresa».