L'Agència Catalana de l'Aigua ha augmentat fins al 50% la bonificació per a les famílies en situació de vulnerabilitat que es puguin acollir al cànon social de l'aigua.

Fins a l'aprovació de la llei de pressupostos d'enguany, el tipus impositiu del primer tram de consum del cànon que s'aplica a la majoria de la població era de 0,4936 euros per metre cúbic. A partir d'ara, als col·lectius que compleixin els requisits del cànon social serà de 0,24.

Aquesta figura, en vigor des de l'any 2011 i destinada a aquelles famílies en situació de vulnerabilitat, fixava fins ara un preu de 0,3999. Les famílies que ja en gaudien i que continuen complint els requisits tindran també una rebaixa fins als 0,24 euros per metre cúbic.

D'altra banda, la llei de mesures d'acompanyament dels pressupostos d'enguany preveu l'ampliació dels col·lectius que poden optar al cànon social. Per acollir-s'hi és necessari que el consum de la factura no superi el primer tram del cànon de l'aigua (9 metres cúbics al mes). Actualment, 15.277 famílies es beneficien del cànon social de l'aigua.

Ampliació per trams

L'Agència Catalana de l'Aigua també disposa d'altres bonificacions, com és el cas de l'ampliació per trams.

Aquesta mesura va dirigida a famílies de quatre membres o més, o a unitats familiars amb persones amb un grau de discapacitació superior al 75% (computant com dues persones). Amb aquesta ampliació s'afegeixen 3 metres cúbics per persona i mes als límits de consum d'aigua establerts per al primer tram del cànon o 2 per al segon tram.

Actualment, prop de 346.000 famílies s'acullen a aquesta bonificació.