L'ExpoBages-Ascensió 2017 vol ser ja definitivament alguna cosa més que un aparador comercial. Vol ser «la festa de la ciutat», segons ho va definir ahir el president de la comissió organitzadora, Llorenç Juanola. El certamen celebrarà aquest cap de setmana la seva cinquena edició al carrer, després d'haver-se traslladat d'un estèril Palau Firal.

La intenció va ser, inicialment, la de guanyar volum de negoci per als expositors, però la coincidència amb la Fira de l'Ascensió i la suma anual d'entitats al certamen converteixen avui la fira, segons la intenció dels seus organitzadors, en un gran aparador no només comercial i empresarial sinó també cultural i lúdic de Manresa i el Bages. Enguany, exposaran a l'Expo, que tindrà un pressupost proper als 100.000 euros, uns 200 comerços i empreses.

La fira es tornarà a concentrar en l'eix que circula pel passeig Pere III, Guimerà, Plana de l'Om, Sant Miquel i plaça Major. De fet, el nucli antic guanya enguany més protagonisme, després que l'any passat la fira arribés per primer cop a la plaça de l'ajuntament.

Entre els al·licients d'aquesta edició, molt similar en format i recorregut a les precedents, destaca, com ja és habitual, l'exposició de l'automoció local, amb vint-i-sis marques representades pel conjunt de concessionaris que treballen a la comarca. «La fira té una representació de marques més potent que l'Automobile de Barcelona», explicava ahir Juanola. Una novetat explícita és el debut de la figura del municipi convidat, que enguany serà Sant Vicenç de Castellet. Es pretén que el poble que s'hi convidi mostri la varietat de la seva vida associativa. Per això s'hi podrà veure, enguany, el ball de gitanes i altres demostracions culturals i folklòriques santvicentines. La fira, que enguany coincideix amb el Dia Internacional dels Museus, organitzarà activitats dins els recintes museístics de la ciutat.

A la fira debutaran enguany també els Diables de Xàldiga i l'Esclat Gospel Singers, en una «demostració de la implicació ciutadana», deia ahir Juanola.

Joan Tomasa, en representació de la UBIC, va explicar que el vessant Ascensió de la fira tindrà enguany una quarantena d'artesans, «tots de qualitat», va puntualitzar.

Per la seva banda, el president de la Cambra, Pere Casals, va recordar la rellevància d'haver canviat la ubicació de la fira. «El negoci havia quedat en somort», deia Casals. Segons el president cameral, l'aposta pel centre serveix per posar de manifest el «potencial» del nucli històric manresà, i posava com a exemple el fet que s'hagués triat l'Espai 1522, a tocar del Conservatori, per fer la presentació de la fira, a la qual va assistir també la regidora Àuria Caus.

«Haver sumat la fira comercial a la fira de portes obertes i a la fira d'artesania, multiplica», assegurava Casals. «I encara hi ha lloc per a més col·lectius, però alguns hi tenen reticència», deia Casals. La fira vol esdevenir un projector cultural i comercial de Manresa, però també del Bages. «Hem de fer taca d'oli», afirmava Casals.