Ampans va aplegar al seu Garden més d'un centenar de representants d'empreses i entitats del Bages en la novena Trobada Ampans i Empresa, tot un esdeveniment socioeconòmic local, en el transcurs del qual la fundació va fer balanç de la seva activitat i va premiar tres de les seves empreses col·laboradores. L'acte el va tancar el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

Toni Espinal, director general d'Ampans, va obrir l'acte recordant que l'últim any l'entitat ha atès 2.100 persones, i va fer un recorregut pels programes d'inserció laboral desenvolupats els darrers temps. Ampans, que gestiona empreses i serveis en què treballen unes dues-centes persones amb discapacitat i risc d'exclusió, en els sectors de jardineria i Garden, neteja, manipulats, arts gràfiques, recollida selectiva i l'elaboració de formatges i vins, ha potenciat els programes d'inserció en col·laboració amb el programa Incorpora de La Caixa. També gestiona un centre de noves oportunitats per a ni-nis, va recordar Espinal, en què s'atenen 378 joves, mig centenar dels quals ja treballen en alguna de les empreses col·laboradores d'Ampans.

L'acte va tenir de convidat l'economista i politòleg Jordi Molina, professor d'Esade i Eada, i director de Meridian Capital, a més de membre del consell assessor d'Ampans, que va pronunciar una xerrada sobre «Estratègies per adaptar-nos al món empresarial i laboral que ve». Molina, com va repetir més tard el conseller Baiget, va insistir que aquest és un moment històric «sense paral·lelismes» pels canvis tecnològics i geopolítics que vivim. «Res ja no serà igual», va pronosticar Molina, que va insistir les empreses que «l' statu quo és un estat hipnòtic, que fa perdre la capacitat de llegir els temps». Per això va reclamar a les empreses que es preparin a fons per al cicle present i per als canvis que s'albiren, en un món en què «ja no s'ha de gestionar tant el risc com la incertesa i la complexitat». Un escenari, va dir Molina, que requerix «una actitud per fer-ne lectures inclusives». És així que «el coneixement ja no és diferencial; el que ho serà són les habilitats i les competències. L'important serà entendre l'entorn i prendre decisions». Per tot plegat, va reclamar als representants empresarials assistents que situïn «les persones al centre de tot» i que «empreses i administracions col·laborin».

En la mateixa línia es va expressar Jordi Baiget, que, després d'assegurar que el d'ahir era «un acte únic» per l'especificitat del projecte d'Ampans, va afirmar que «no som en una època de canvi, sinó en un canvi d'època i també de certeses». I així, va afegir, «cal decidir si ets seguidor o protagonista». Baiget també va reclamar col·laboració entre institucions i el món de l'empresa, i a les empreses entre elles.

Durant l'acte es va reconèixer la tasca per a la inserció laboral de persones amb discapacitats o en risc d'exclusió de Gates, Stradivarius i la Fundació Universitària del Bages. La trobada es va cloure amb un networking a peu dret, acompanyat amb els vins i els formatges d'Ampans.