El ministeri de Foment ha fixat uns serveis mínims de fins al 100% durant la vaga convocada pels estibadors a partir del dia 24 de maig a les operacions que afectin les mercaderies peribles i perilloses, els passatgers, situacions d'emergència i productes essencials per a les illes, Ceuta i Melilla.

A més s'exigirà el percentatge necessari del servei per garantir un rendiment no inferior al 50% de la mitjana de l'any natural anterior a jornada comparable (horari i tipus de mercaderia), segons la resolució del ministeri de Foment.

Els sindicats Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar (CETM), UGT, CCOO, CIG i CGT han convocat vuit jornades de vaga en dies alterns, exclosos els caps de setmana, durant les hores senars, començant des de les 08.00 hores del 24 de maig fins a les 08.00 hores del dia 25.

La vaga està convocada en dies alterns i en hores imparelles, és a dir al 50%, però això no implica, segons la resolució, que els seus efectes es limitin als períodes d'aturades. Una vaga d'aquesta durada en un sector d'activitat del qual depèn el desenvolupament econòmic i proveïment de la població és de «prou entitat» per establir uns serveis mínims que evitin que s'ocasioni un «trencament irreversible» en el sector productiu del país.

Foment argumenta que, amb la vaga, que interromprà el servei cada hora, es produeix un procés d'arrencada del servei cada 2 hores, de forma que els efectes pràctics d'aquestes aturades «podrien anar molt més enllà del 50%, fins i tot al 100%» de la jornada laboral que consta a la convocatòria.

Els serveis mínims seran del 100% en el cas de les operacions que afectin mercaderies peribles o perilloses, la permanència al port de les quals pugui representar un risc greu per a persones i instal·lacions.

Per la seva banda, sindicats d'estibadors i empreses celebraran dilluns la seva primera reunió, després de l'aprovació al Congrés del reial decret llei de reforma del sector, per buscar solucions davant la convocatòria de vuit jornades de vaga a partir de la setmana que ve en els ports espanyols.