L'empresa bagenca Busi Cafès SL traslladarà aquest mes de juny totes les seves instal·lacions a un nou emplaçament al carrer Ramon Farguell del polígon industrial de Bufalvent de Manresa. Busi Cafès és propietària de les marques Cafè Arabo, especialitzada en la torrefacció i encapsulament de cafès, i la franquícia de cafeteries L'Aroma.

La nova planta, de 1.800 metres quadrats, i en què es concentraran tant la producció com la logística i també les oficines de l'empresa, ha suposat una inversió aproximada d'un milió d'euros, segons explica un dels seus responsables, Albert Busoms. Amb la nova nau en funcionament, que incorpora noves línies de producció, Busi Cafès preveu doblar la seva generació de cafè torrefactat i encapsulat, que ara és de l'entorn de les 150 tones anuals. Així, preveu doblar també la fabricació de càpsules, dels 4 als 8 milions d'unitats per any, segons explica Busoms, que afegeix que «amb aquesta nova planta es preveu poder donar servei i qualitat a la restauració de les nostres comarques, amb cafès d'alta qualitat i de procedències de països com Ke-nya, Brasil, Etiòpia i Jamaica».

Cafè Arabo va néixer el 1995 al Vallès com a empresa productora de càpsules de cafè, compatibles amb les cafeteres automàtiques que havia llançat la mateixa empresa. Arabo destina les càpsules al mercat Office Coffee Service, el cafè de màquina per a oficines i empreses, i també al sector de la petita restauració. Arabo també encapsula cafès de tercers.

L'any 1999, la llavors anomenada Busi Vending va adquirir Cafè Arabo, juntament amb la bagenca Conserves Ferrer, i va traslladar el centre de producció a Artés. El servei logísitic es feia, fins ara, des de Santpedor. L'agost del 2013, Cafè Arabo va incorporar les cafeteries manresanes L'Aroma a l'empresa, en un intent de diversificar el negoci.

Actualment, Busi Cafès té dos L'Aroma en propietat, els del carrer Casanova (inaugurat el 2005, abans de l'adquisició de L'Aroma per part de Busi Cafès) i del Bages Centre de Manresa (que va obrir portes el febrer del 2015). A més a més, disposa de quatre establiments franquiciats, dos a Barcelona, un a Puigcerdà i un altre a Sant Feliu de Guíxols. La intenció de l'empresa és ampliar el nombre de franquícies a partir de l'any que ve. «Fins ara, n'hem preparat els fonaments», diu Albert Busoms. A les cafeteries L'Aroma es pot trobar una àmplia varietat de cafès, tes i xocolates. Properament, l'empresa té la intenció de llançar al mercat una nova marca comercial.

Busi Cafès va facturar, l'any passat, dos milions d'euros i té una vintena de persones en plantilla. El canvi d'ubicació a la nova nau (que és propietat de l'empresa) no suposarà un increment de personal, explica Busoms, ja que el procés productiu «està tot automatitzat». Les noves instal·lacions permetran a l'empresa condicionar un showroom on poder fer també presentacions de productes i de màquines i oferir formació. El trasllat al polígon de Bufalvent ja s'ha iniciat en part, però no es completarà fins a mitjan mes de juny.