Els estudis d'Administradió i Direcció d'Empreses (ADE) de la FUB tenen avui menys alumnes que empreses disposades a donar feina als seus alumnes. Els responsables del grau de Manresa recorden que l'índex d'inserció laboral dels estudis d'ADE a la capital del Bages és pràcticament del 100%. I avisen els estudiants indecisos que aquí hi ha una oportunitat de formar-se i trobar feina de seguida.

Els estudis de gestió d'empresa de Manresa es van rebatejar com a Administració i Direcció d'Empreses (ADE) fa tres anys, quan va tenir lloc el procés federatiu entre les universitats de Manresa i Vic. Des d'aleshores, la FUB ofereix un grau premium, que comprèn (sense un cost afegit al preu de la matrícula) formació d'anglès, un segon idioma i la participació de l'alumne en una borsa de treball en la qual hi ha una trentena d'empreses inscrites, disposades a seleccionar estudiants per formar-los en un marc de pràctiques remunerades mitjançant una beca-salari (un mínim de 1.500 euros el curs).

Jordi Conca, director dels estudis, insisteix que una quinzena d'empreses més del Bages estan interessades a afegir-se a la borsa de treball de l'ADE premium, però que el centre universitari no pot satisfer la demanda del mercat per l'escassetat d'alumnes que s'inscriuen al grau.

Jordi Conca és taxatiu: «els estudis d'ADE de Manresa garanteixen el 100% d'inserció laboral. En els dos anys anteriors del curs han sortit ja una seixantena d'alumnes i tots estan treballant». El grau d'Administració i Direcció d'Empreses, apunta Conca, «és molt transversal i té diverses sortides professionals».

Actualment, entre els cursos de tercer i quart del grau (en els quals s'aplica el model premium de la FUB), són trenta-cinc alumnes. I tots estan compatibilitzant els estudis amb la feina, insisteix Conca.

Els estudis d'empresa de la FUB van arribar a tenir uns dos-cents alumnes. En virtut del pla Bolonya, la FUB va substituir el 2010 la seva diplomatura de Ciències Empresarials (tres anys d'estudis) per un grau (quatre anys) que es va passar a anomenar Gestió d'Empreses. La universitat de la qual depenien els estudis, la UAB, no va permetre que el grau adquirís una nomenclatura més comercial i atractiva en el mercat dels estudis d'empresa, com ho és ADE. Conca atribueix a la manca de sex appeal del nom dels estudis l'evolució a la baixa de les matrícules a Manresa. L'últim any que els estudis es van anomenar gestió d'empreses, només hi havia una desena de matriculats a primer. Per això, quan es van federar les universitats de Manresa i Vic, la FUB va exigir assumir el nom d'ADE per als seus estudis d'empresa. Des d'aleshores, el nombre d'alumnes s'ha anat incrementant, però no de manera suficient per satisfer les expectatives tant de la FUB com de les empreses inscrites a la borsa de treball. Ara, el total d'alumnes al grau d'ADE és d'una vuitantena. L'ideal, diu Conca, seria de 140.

El cost de la matrícula a Manresa és de 5.100 euros, gairebé el triple que a la pública. Però als alumnes del territori, diu Conca, «el preu els surt a compte, perquè s'estalvien el transport, se'ls fa anglès i un segon idioma i hi ha la beca salari d'un mínim de 1.500 euros». A més, diu Conca, hi ha altres avantatges: «les classes són més reduïdes, hi ha contacte directe amb els professors i l'enfocament és molt pràctic, perquè utilitzem una metodologia de simulació». Els alumnes d'ADE de Manresa provenen, principalment, del Bages però també n'hi ha del Berguedà, l'Anoia, el Solsonès, el Baix Llobregat i el Vallès.