Els estibadors mantenen la vaga convocada dilluns, dimecres i divendres de la setmana que ve després de no haver arribat a cap acord en la reunió mantinguda aquest dijous amb la patronal Anesco. La principal reivindicació dels estibadors és la subrogació dels contractes actuals al sector. D'aquesta manera, les negociacions queden trencades i els sindicats ja han anunciat també que aquest divendres presentaran un preavís per a una nova aturada la setmana següent, segons ha indicat el coordinador dels estibadors de Barcelona, Tarragona, Balears i Castelló, Xavier Tàrrega.

La patronal Anesco i els sindicats dels estibadors estaven convocats aquest dijous a una nova reunió després del principi d'acord assolit en la trobada del passat 23 de maig. El coordinador general de la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar, Antolín Goya, havia assegurat la setmana passada que els sindicats acudirien a la reunió d'avui amb la intenció de tancar l'acord.

No obstant, segons la Coordinadora, la patronal havia refredat la possibilitat d'acord en assenyalar que la reunió d'avui tenia com a objectiu la constitució d'una mesa negociadora per iniciar un procés fins a poder arribar a acords.Després de la reunió d'avui, els sindicats critiquen el "canvi de discurs" respecte a la darrera reunió i asseguren que "no es comprometen en res".

El coordinador dels estibadors de Barcelona, Tarragona, Balears i Castelló, Xavier Tàrrega, ha explicat que en la reunió d'aquest dijous s'ha fet un "pas enrere" en les negociacions després que la patronal, segons ha apuntat, no garanteix la subrogació. "Ens sentim enganyats", assenyala per la seva banda el coordinador general de la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar, que ha criticat la "falta de paraula" de les empreses i ha assegurat que la patronal "ha donat un gir pel que fa al plantejament fet la passada setmana i ja no es compromet amb la subrogació dels treballadors".

"Després d'aquest canvi de discurs de la patronal no sabem si, finalment, som o no nosaltres els treballadors de les seves empreses", diu Goya, que afegeix que això és el que volen saber "de manera fefaent" per poder negociar. "El que exigim és que compleixin amb la paraula donada i garanteixin tots els llocs de treball i també que es comprometin a formar part dels Centres Portuaris d'Ocupació", ha etzibat Goya.

Amb aquest trencament de les negociacions, Goya afirma que l'"única eina" que els queda als treballadors per aconseguir que les empreses "assumeixin" el principi d'acord, segons apunta, és exercir el dret a la vaga que ja estava convocada els dies 5, 7 i 9 de juny.

A més d'aquests tres dies de vaga, els sindicats han anunciat que presentaran, previsiblement aquest divendres al matí, un preavís per noves aturades la setmana següent, segons ha detallat Tàrrega.

Per la seva banda, Anesco ha reiterat en aquesta reunió el seu compromís per garantir l'ocupació dels actuals treballadors del sector de l'estiba i ha acordat constituir la comissió negociadora del conveni sectorial d'un nou acord marc per a la regulació del sector de l'estiba.

Per tal de fixar les matèries a tractar i el calendari, la patronal ha proposat negociar simultàniament, des d'aquest dijous, aquells punts que hauran de ser inclosos en el futur acord marc sectorial estatal i aquells altres que hauran de ser definits a nivell de cadascun dels ports, relatius a la implantació de les mesures operatives incloses al principi d'acord de 29 del març del 2017, segons ha apuntat Anesco en un comunicat.

En la nota, la patronal recorda que en la pràctica habitual als ports espanyols no permet que les empreses puguin decidir lliurement la composició dels equips de treball necessaris per a cada activitat, "per la qual cosa existeixen situacions de sobredimensionament i falta de competitivitat" i reitera que "l'exercici d'aquesta facultat requereix la negociació en cada port perquè pugui ser una realitat aplicable".

Per això, apunta la patronal, el principi d'acord preveu que en el termini de quinze dies els subjectes legitimats per a la negociació col·lectiva en cada port es comprometen a negociar i aconseguir els acords necessaris per complir els objectius indicats i afegeix que en el cas que en el termini indicat no s'hagués assolit un acord es remetran les discrepàncies a la comissió negociadora de l'àmbit estatal per tal de resoldre-les.

Anesco també puntualitza que en cas de desacord es recorrerà als procediments de resolució de conflictes establerts en el IV Acord marc (mediació i arbitratge) i la resolució definitiva haurà de ser, en tot cas, en el termini màxim de dos mesos des de la seva elevació a la comissió negociadora estatal. La patronal recorda que addicionalment a aquestes mesures s'ha acordat la reducció del 10% de les retribucions dels treballadors dels ports afectats pel conveni col·lectiu sectorial.

Els sindicats han presentat un text per definir la subrogació convencional dels treballadors, segons Anesco, "de contingut extens i complex", que la patronal ha manifestat la seva voluntat d'estudiar-lo detingudament i, si escau, proposar alternatives. "Aquesta proposta sindical amplia l'àmbit de la garantia en l'ocupació a tots els treballadors presents i futurs, així com l'àmbit temporal a perpetuïtat, més enllà d'allò tractat anteriorment els últims mesos", assenyala la patronal, que ha ofert als sindicats establir un marc d'estabilitat al sector durant el període de negociació.

La patronal ha lamentat "qualsevol mesura de pressió" que hi pugui haver els propers dies així com la vaga convocada per la setmana que ve, "que tindran un important impacte en l'economia nacional" i, per això, ha demanat la desconvocatòria de les aturades i que es faciliti el diàleg "per evitar els dramàtics danys que aquestes mesures tindrien per a tots". Finalment, Anesco sol·licita al Ministeri de Foment que adopti les mesures pertinents perquè es pugui solucionar aquest conflicte "davant el qual les empreses es troben completament desemparades".