L'activitat emprenedora a Catalunya millora amb la sortida de la crisi i s'acosta a la mitjana de la UE, una evolució contrària a la del conjunt d'Espanya, on s'ha reduït la població involucrada amb aquests processos, segons un estudi promogut per la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

L'informe, conegut com a Global Entrepreneurship Monitor (GEM), revela que la Taxa d'Activitat Emprenedora (TAE) va tornar a pujar a Catalunya el 2016 i se situa en el 6,99%, una mica superior al 6,42% de l'any anterior, mentre que a Espanya es va reduir mig punt, fins al 5,23%.

Aquesta taxa, que valora el percentatge de la població entre 18 i 64 anys involucrada en un procés de creació d'una empresa, s'aproxima a Catalunya a la mitjana dels països de la UE amb economies basades en la innovació, que és del 8%, tal com apunta l'informe presentat ahir en el marc de la celebració del saló BizBarcelona, dedicat a l'activitat emprenedora.

Una de les dades que destaca és la força d'aquesta activitat entre els més joves, amb el 9,5%, damunt de la mitjana espanyola (6,2%) i a prop de la mitjana dels països de la UE amb economies basades en la innovació (9,9%). Si s'analitza per l'antiguitat del procés emprenedor, els negocis nous (aquells que tenen entre 3 i 42 mesos) són els que creixen més tant a Catalunya com a la demarcació de Barcelona. El 4,6% dels catalans i el 4,8% dels barcelonins estan implicats en un negoci nou, percentatges superiors a la mitjana europea (3,2%) i espanyola (2,9%); i també augmenten les iniciatives empresarials consolidades, que representen el 10,6% de la població adulta catalana. La millora de l'economia en l'últim any ha afavorit l'increment de l'activitat emprenedora per oportunitat, que torna a nivells similars als d'abans de la crisi, mentre que la que es fa per necessitat es manté en els mateixos nivells de la UE i per sota de l'espanyola. L'informe mesura la percepció sobre la situació econòmica i denota un augment de 4 punts en la possibilitat d'emprendre en els pròxims sis mesos (del 26% al 30%).

En la presentació de l'informe, Enric Genescà, un dels experts de la UAB, va alertar que, tot i que ha augmentat la taxa d'activitat emprenedora, la qualitat d'aquestes iniciatives no ho ha fet en paral·lel, per això va demanar més inversió en formació i un impuls més gran de la internacionalització.

Genescà va remarcar que, com més qualitat dels nous negocis, més capacitat per crear llocs de treball. L'estudi assenyala que «la dimensió real i esperada de les empreses acabades de crear, la intensitat exportadora i el pes del sector transformador encara són inferiors» al dels països que basen més les seves economies en la innovació. Els emprenedors consideren com els principals obstacles per emprendre les dificultats per aconseguir finançament, la burocràcia i la falta de formació emprenedora en l'etapa escolar.

El secretari d'Empresa de la Generalitat, Joan Aregio, va expressar preocupació pel «gap territorial» que hi ha en la reactivació de l'activitat econòmica entre Barcelona i la resta de Catalunya.