El Banc Central Europeu (BCE) va fer ahir un pas en el camí cap a la normalització de la seva política monetària en declarar que no preveu abaixar més els tipus d'interès per a la zona de l'euro, tot i que manté els estímuls monetaris, com esperaven els mercats i analistes econòmics. Així, el BCE adquirirà fins a final de desembre deute per valor de 60.000 milions d'euros mensuals, però això es podria allargar fins que el regulador vegi que la inflació puja de manera sostinguda fins al seu objectiu.

El consell de govern del BCE va mantenir a Tallin la seva taxa d'interès rectora en el mínim històric del 0% i no la baixarà més perquè va dir que espera que «es mantingui en aquest nivell per un període de temps perllongat que superarà amb escreix l'horitzó de les compres de deute». També va mantenir la taxa d'interès que cobra als dipòsits dels bancs a un dia en el -0,40%, i d'aquí no baixarà més.

Abans el BCE deia en el seu comunicat que esperava que els tipus d'interès es mantinguessin en nivells actuals o inferiors, però ara ha tret la paraula «inferiors» del text, de manera que envia el missatge als mercats que no retallarà més el preu dels diners. El BCE ha pres aquesta decisió perquè és més optimista respecte al creixement econòmic de la zona de l'euro. Un optimisme que també es reflecteix en el llenguatge del seu comunicat, que ara és estudiat amb gran atenció pels mercats i els analistes econòmics. Fins a tal punt, que els canvis verbals en aquest comunicat donen lloc a interpretacions sobre quin serà el futur de la política monetària a la zona de l'euro.

El president del BCE, Mario Draghi, va dir que els riscos per al creixement econòmic estan «àmpliament equilibrats», la qual cosa reflecteix que l'entitat és més optimista perquè abans observava riscos a la baixa, però res no ha canviat respecte a la inflació en termes substancials.

El BCE continua disposat a augmentar la mida o durada del programa de compres de deute si les condicions empitjoren. I Draghi va dir que el consell de govern no va parlar del moment de començar a reduir els estímuls monetaris.

Aquest optimisme es reflecteix en la petita revisió a l'alça dels pronòstics de creixement que ha fet el personal del BCE. El BCE preveu ara un creixement de la zona de l'euro major de l'1,9% aquest any (1,8% en les projeccions de març), amb una inflació menor de l'1,5% (1,7% al març), va dir Draghi en una roda de premsa.

Els experts del BCE pronostiquen per al 2018 un creixement de l'1,8% (1,7%) amb una inflació de l'1,3% (1,6%), i per al 2019 calculen un creixement de l'1,7% (1,6 %) i una inflació de l'1,6% (1,7%).

Malgrat un creixement econòmic més gran, el BCE ha revisat a la baixa els seus pronòstics d'inflació, que encara estan bastant lluny del seu objectiu del 2%, perquè suposen uns preus del petroli més baixos. En concret, el 8,6% més baixos el 2017, el 9,1% el 2018 i el 7,9% el 2019.

Així mateix, els experts del BCE assumeixen una apreciació de l'euro i uns interessos a llarg termini més baixos. «L'expansió econòmica no s'ha traduït encara en unes dinàmiques d'inflació més fort», va dir el president del BCE.