Cadí, Unió de Cooperadors de Súria (en la categoria d'Intercooperació); Agrícola i Ramadera de Santpedor i Comunitat Minera Olesana (en la de compromís amb el territori); Celler Cooperatiu de Salelles (en la d'Emprenedoria) i Taller Àuria (en el de preocupació per una ocupació de qualitat) són les cooperatives de la Catalunya Central que han estat reconegudes amb els CoopCat, uns premis que atorga el Govern de la Generalitat enguany per primera vegada. L'objectiu d'aquests guardons és reconèixer el treball de les cooperatives en els seus principis bàsics: lliure adhesió, gestió democràtica, participació econòmica, autonomia i independència, educació, formació i informació, cooperació entre cooperatives i interès per la comunitat.

Els reconeixements es van lliurar ahir al migdia per part del vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. Els premiats, més de 40 empreses, destaquen, segons el Govern, «pel seu compromís amb el territori, el foment de l'ocupació de qualitat, l'enfortiment de l'emprenedoria i la col·laboració intercooperativa».

En el lliurament, Junqueras, va voler reconèixer la tasca de les més de 4.000 cooperatives que hi ha a Catalunya per «traslladar a la vida diària els valors i els principis cooperatius com ara lliure adhesió, gestió democràtica, participació econòmica, autonomia i independència, educació, formació i informació, i innovació, entre d'altres». Per a Junqueras, les cooperatives s'han convertit en «agents econòmics de primer ordre al nostre país» ja que, «més enllà de contribuir a reduir les desigualtats socials, generen ocupació estable i de qualitat amb més de 37.700 llocs de treball el 2015». «Des de la Generalitat fem una aposta decidida per l'economia cooperativa, en la mesura que creiem que és una política efectiva per a una societat més justa», va assegurar.

Bassa va remarcar la voluntat del govern d'enfortir i fomentar l'economia social amb una aposta per nous programes, més pressupost, més presència al territori i ampliant l'abast de les actuacions a tota l'Economia social. «Volem fomentar aquest model perquè les cooperatives contribueixen a crear llocs de treball estables i de qualitat, a distribuir millor la riquesa, a desenvolupar el territori, a recuperar empreses en crisi, o a prestar serveis socials de forma professional i eficient», va dir la consellera.

Avui, el reportatge de La Revista analitza la presència de cooperatives històriques i de recent creació a la Catlaunya Central.