ICL podria presentar avui mateix al magistrat Manuel Táboas de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'incident d'execució de sentència amb què reclamarà una moratòria a la finalització dels abocaments al Cogulló el proper 30 de juny. L'empresa presentarà al jutge un ampli informe en què proposarà mesures alternatives mediambientals al manteniment dels abocaments per garantir la continuïtat de l'activitat minera.

La proposta, que l'empresa ha consensuat amb la Generalitat, proposarà mantenir els abocaments però reduint-los a la meitat. L'empresa assegura voler complir la sentència judicial que anul·lava parcialment el pla general de Sallent, però també que no està en condicions de complir l'acord amb què va arribar amb la Generalitat per deixar d'abocar el 30 de juny, una resolució judicial motivada per una denúncia de l'Associació de Veïns del barri sallentí de la Rampinya. Els retards en les obres de la rampa de Cabanasses, a Súria, que ha de garantir la possibilitat de traslladar la producció de Sallent a Súria, han estat el motiu que ha provocat la impossibilitat de complir la data acordada, segons ha esgrimit l'empresa. La rampa acumula dos anys de retards, just el temps que demana ara ICL de moratòria per deixar d'abocar al Cogulló.

El fet que el Pla Director Urbanístic (PDU) que havia de disse-nyar el marc normatiu per regular el creixement de la mineria a Súria i el tancament de l'explotació de Sallent no estigui encara enllestit ha impedit esquivar la via judicial per obtenir la moratòria. El PDU , ara en fase d'aprovació inicial, havia de preveure justament aquest període transitori que reclama l'empresa. En el seu esborrany, el PDU incloïa tretze mesures provisionals, que van quedar reduïdes a quatre en la fase d'aprovació inicial del document.

Amb tot, cap de les quatre són «viables», ni econòmicament ni mediambientalment, ha al·legat l'empresa. Tot plegat ha fet dilatar l'aprovació del PDU, i serà impossible que estigui a punt abans del 30 de juny. De fet, encara falta la seva aprovació provisional i la definitiva, amb les corresponents al·legacions i estudi d'aquestes. Això vol dir uns quants mesos més de retard.