El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va assegurar ahir que el Govern no té la capacitat legal per canviar la data del 30 de juny, a partir de la qual, si no hi ha cap canvi, Iberpotash haurà de deixar d'abocar runam salí al Cogulló de Sallent. Perquè això no sigui així i l'empresa pugui garantir la seva continuïtat, el Govern sí que preveu presentar un escrit al jutge per tal de donar suport a l'incident d'execució de sentència que Iberpotash va presentar aquest dimecres al TSJC i en el qual demana al jutge una moratòria de dos anys.

El conseller Rull va assegurar que, tot i que empresa i Govern han treballat de manera conjunta aquest document, ara l'executiu català l'ha d'estudiar bé i, a partir d'aquí, preveu presentar l'escrit favorable en compliment també de la voluntat del Parlament. Dijous, el ple de la cambra va aprovar per 124 vots favorables i només 10 en contra (dels diputats de la CUP) instar l'executiu que presideix Carles Puigdemont a garantir la continuïtat de l'activitat minera, dels llocs de treball i de la preservació del medi ambient. La proposta de resolució, que va ser presentada per tots els grups polítics menys la CUP, va ser impulsada per la plataforma social i empresarial Promineria.

«La base de la sentència no és el termini, sinó que el tema de fons és mirar com es pot continuar l'activitat minera sent respectuosos amb el medi ambient».

El document presentat per la companyia minera al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya preveu diverses mesures pal·liatives de l'impactre mediambiental de la mina, mentre durin els reclamats abocaments ajornats al Cogulló, un període que l'empresa preveu que es pugui allargar dos anys. A més, l'empresa està disposada a avançar la restauració del runam salí del 2021 al 2019.

«L'última paraula la té el jutge», va recordar Rull, qui es va mostrar «optimista» amb la decisió judicial. «Crec que, entre tots, ens en podrem sortir», va afegir el con- seller.