L'economia catalana creixerà el 3,3% al 2017, segons BBVA Research. Aquesta previsió supera de tres dècimes l'anunciada el maig i sis dècimes en relació amb la presentada en l'última edició de la revista Situació Catalunya.

Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research, va explicar ahir que la bona marxa de les exportacions i el bon comportament del sector turístic expliquen aquesta acceleració. Cardoso també es va referir a la incertesa política que va conviure amb l'economia espanyola el 2016 i va anunciar que l'impacte de la manca de govern podria haver restat entre mig punt i un punt percentual al PIB espanyol.

En relació amb l'ocupació, el BBVA preveu que entre final del 2016 i final del 2018 l'economia catalana crearà 230.000 llocs de treball i la taxa d'atur se situarà en el 9,3% el 2018. Cardoso va anunciar que l'ocupació d'abans de la crisi no es recuperarà fins a començament del 2020.

Cardoso va recordar que l'economia catalana va tancar el 2016 amb un creixement del PIB del 3,5% gràcies a uns «vents de cua» molt favorables per a la recuperació, un creixement de la demanda interna, un escenari de baixos tipus d'interès, un preu del petroli baixista, una tendència a l'alça i constant del sector turístic i bon nivell d'exportacions. Cardoso va assenyalar que aquests «vents de cua» en general es mantindran però d'una manera més «moderada». La vitalitat econòmica catalana es veu, segons Cardoso, en les vendes de béns industrials destinades a regions emergents. L'altre factor que ha millorat les previsions del BBVA ha estat el sector turístic, sobre el qual, però, Cardoso alerta que cal fidelitzar els turistes que ha atret aquests anys, una part dels quals com a conseqüència de conflictes en altres països.