El 8,6% de les empreses del Bages van fer exportació, l'any passat, segons es desprèn de l'Informe Territorial de la Demarcació de Barcelona que elabora la Cambra de Comerç de Barcelona i l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona. En el sector industrial, aquest percentatge es dispara al 22,5%. En ambdós casos, la xifra bagenca és superior a la mitjana de la demarcació, fet que no s'esdevé en el percentatge d'empreses de serveis exportadores, ja que aquestes representen el 5,7% del total del sector, un punt per sota de la mitjana del territori de l'estudi. La majoria de les exportacions bagenques van ser a Europa (62%), seguit d'Amèrica (18,6%).

L'exportació continua creixent a la comarca, i ja és superior el pes de les empreses exportadores respecte del total d'empreses de la demarcació (3,2%) que no pas el pes del conjunt d'empreses bagenques respecte del total de Barcelona (2,9%).

En l'anàlisi de la resta de comarques, destaca el fet que el Berguedà és el territori amb més exportació relativa a l'Àsia (23,5%) repescte del seu total exportador, mentre que el Moianès destaca per ser la comarca amb més exportació relativa a l'Àfrica (20,8% del seu total exportador), i l'Anoia, la que més exporta a Amèrica del seu total (25,1%).

En dades del conjunt de la demarcació, el 8,1% de les empreses del territori van exportar durant el 2016, un percentatge que ha crescut vuit dècimes des del 2014. El percentatge d'empreses exportadores és molt més elevat en el sector industrial que en el sector de serveis (ja que els productes manufacturats són especialment susceptibles de ser objecte d'intercanvi comercial a l'exterior), i en aquest sentit destaca l'Anoia, conjuntament amb l'Alt Penedès, els dos Vallès i el Baix Llobregat, com una de les comarques on més d'una quarta part de les empreses del sector industrial és exportadora.

Com més gran és l'empresa més elevat és el percentatge d'empreses exportadores. Així, en el cas del Bages, el 75% de les empreses que tenen 250 treballadors o més exporten i també ho fan el 68,6% de les que facturen més de 10 milions d'euros. La relació entre exportació i volum de facturació és encara més evident a l'Anoia i al Moianès, on el 73% i el 75%, respectivament, de les empreses que facturen més de 10 milions comercialitzen amb l'estranger. En conjunt, les empreses que facturen menys de 2 milions són el 44% de les empreses exportadores, gairebé la meitat que en el conjunt d'empreses (86%).

L'informe també posa de manifest que a totes les comarques de la demarcació, excepte al Barcelonès i al Garraf, el pes de les exportacions és més gran o pràcticament el mateix que el pes del VAB sobre el total del territori.