La cadena de supermercats Caprabo i la fundació Ampans obriran el proper mes d'octubre a Manresa el primer supermercat de Catalunya gestionat de manera íntegra per persones amb discapacitat. L'establiment el gestionarà Ampans en qualitat de franquícia. Serà una de la cinquantena d'establiments que té la marca de distribució en aquest règim, del total de les seves 325 botigues (el 98% de les quals, a Catalunya).

El nou supermercat s'obrirà al número 72 del carrer Barcelona. Es tracta d'un local de 300 metres quadrats en què treballaran una desena de persones, totes elles amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental. El supermercat tindrà les seccions comercials habituals de la cadena Caprabo, com són també els productes frescos. A més, segons fonts d'Ampans, s'hi garanteix una important presència de producte bagenc. Aquest serà el tercer local de Caprabo a Manresa i al Bages.

L'acord entre la cadena de distribució i la fundació manresana ha estat signat pel director general de la companyia de supermercats, Martin Gandiaga, i el director general d'Ampans, Toni Espinal. Per a Gandiaga, aquest «és un projecte d'innovació social que pensem que obre noves oportunitats per a persones amb discapacitat i fa visible la diversitat de capacitats i les seves opcions professionals en un sector en què estàs en ple contacte amb la societat de manera intensa i diària». Gandiaga afegeix que la col·laboració amb Ampans s'ha iniciat amb la incorporació dels productes de la Fundació al Programa de Proximitat per Comarques. «D'aquesta col·laboració va sorgir la iniciativa d'obrir un supermercat», afirma.

Per a Toni Espinal, el nou establiment respon «al nostre caràcter emprenedor per generar oportunitats laborals per a les persones». Segons Espinal, «encara que el nostre objectiu primordial és acompanyar i preparar les persones perquè puguin ocupar un lloc de treball en empreses de la comarca, l'obertura d'aquest establiment és un pas més en la diversificació laboral del nostre centre especial de treball, que entre altres negocis disposa d'un restaurant o un garden, amb el qual ja acumulem experiència en el tracte directe amb el públic». El director general de la Fundació Ampans considera que «el model de franquícies de Caprabo ens apropa i ens fa visibles en un entorn comunitari molt quotidià -com ho és anar al supermercat- i ens permet estar cada dia en contacte amb la societat». Ampans no ha volgut revelar de moment la inversió efectuada amb aquesta franquícia.

Ampans va aconseguir l'any passat 233 insercions laborals en diferents empreses de la comarca, i 204 persones amb discapacitat treballen als diversos serveis laborals d'Ampans, que inclouen les arts gràfiques, la jardineria, la neteja i el manteniment d'espais, els manipulats i serveis industrials, els serveis de medi ambient, un garden, dos quioscos, el restaurant Canonge i els formatges Muntanyola a Urpina, a Sant Salvador de Guardiola. El 2016 va acompanyar un total de 2.228 persones en serveis d'escola d'educació especial, formació, treball, atenció diürna, ocupació terapèutica, acolliment residencial, oci, esport i tutela, per tal de promoure l'autonomia personal i la igualtat d'oportunitats.