El primer semestre d'enguany s'han visat al Bages prop de 20.000 metres quadrats més que durant el mateix període de l'any passat, fet que suposa un increment percentual del 100%, segons un estudi elaborat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) sobre l'activitat de la construcció i la rehabilitació durant la primera meitat de l'any. El Bages figura entre la desena de comarques del país on el nombre de metres quadrats visats supera els 10.000, i és l'única del territori central amb aquestes condicions.

A l'Anoia, la Cerdanya, el Moianès i el Solsonès també s'han experimentat increments, però no gens significatius, segons el mateix estudi. En canvi, tant al Berguedà com a l'Alt Urgell l'evolució del sector ha estat negativa.

Tot i l'evolució positiva al Bages, les dades del sector continuen molt lluny dels números previs a la crisi. Com a referència, i segons l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, el 2015 s'havien iniciat a la comarca 43 habitatges, quan el 2007 havien estat més de 6.300.

El lent increment de la construcció és un fenomen global al país. En el conjunt de Catalunya, la superfície visada durant el primer semestre del 2017 arriba als 2.049.115 m2, el 7% més que l'últim semestre del 2016, xifra que segons el COAC continua en nivells «baixos» en comparació amb la mitjana europea, d'entre el 10 i el 12%.

En roda de premsa, el degà del COAC, Lluís Comerón, va indicar ahir que, a més, la superfície visada se situa en nivells «molt inferiors» respecte al mínim històric dels últims 25 anys, sense tenir en compte els anys de crisi. Per a Comerón, aquestes xifres mostren que l'activitat del sector de la construcció queda «lluny» d'un nivell estàndard i que s'està recuperant «lentament».

Si es compara el primer semestre del 2017 amb el mateix període del 2016, l'increment de la superfície visada és del 23,1%. Aquest feble creixement s'agreuja, segons Comerón, amb la «dualitat» que presenta l'edificació a Catalunya, ja que no es produeix un «creixement homogeni» a tot el territori.

En concret, només les demarcacions de Barcelona i Girona destaquen amb un increment «constant», mentre que a Lleida i l'Ebre el sector encara no s'ha recuperat de la crisi.

Per al degà, la pèrdua d'impuls dels grans projectes es deu al fet que van prendre protagonisme els anys posteriors a la crisi econòmica, ja que durant la recessió es van parar i es van reactivar quan el període es va superar, però que es tracta d'obres puntuals que no formen part de la tendència general del sector, com es reflecteix en les xifres presentades pel Col·legi.

Comerón també remarca que la superfície visada per a obra nova és la que continua experimentant una pujada més «significativa», amb un augment del 15% respecte al període anterior, mentre que la que es destina a la rehabilitació ha caigut el 4%. És per això que el COAC emfasitza la importància de la renovació urbana per a un parc «envellit i desactualitzat» com el català, que ha de promoure la renovació energètica i incorporar elements d'innovació tecnològica.

Augment futur de les vendes

Les vendes d'habitatge al conjunt de l'estat creixeran el 10% el 2017 i els preus s'incrementaran el 3%, segons l'informe «Situació Catalunya d'Espanya» de BBVA Research, que revisa a l'alça les seves previsions anteriors per a aquest any. El nou informe augmenta en tres punts la previsió de venda d'habitatges i s'eleva des d'una mica menys del 2,5% al 3% el preu de compra, després de revisar també recentment a l'alça les previsions de creixement de l'economia espanyola que fa aquest servei d'estudis.