El 39,2% dels aturats de més de 50 anys fa més de quatre anys que busca feina, enfront del 10,6% de la població jove, d'acord amb un informe de la Fundació BBVA i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), que assenyala l'especial vulnerabilitat del col·lectiu de la gent gran.

En un document conjunt, les dues entitats assenyalen que la desocupació juvenil rep més atenció per part de les autoritats econòmiques nacionals i internacionals, tot i que els aturats més grans de 50 anys estan en una situació més complicada. D'acord amb les dades recopilades en l'estudi, el 72,1% són aturats de llarga durada (un any o més), enfront del 42,8% de la població més jove (entre 16 i 29 anys).

Segons l'informe, una de les conseqüències de la crisi econòmica ha estat l'augment en prop de vint punts de l'atur de més de quatre anys de durada, ja que el 2007 només el 5,5% de la població aturada feia quatre anys o més que buscava feina, mentre que el 2016 aquest percentatge arribava al 24,1%. Això significa que el creixement de l'ocupació «se centra en uns grups poblacionals però n'exclou d'altres», fet que suposa «una fixació de la desocupació en determinats col·lectius que es poden veure abocats a la pobresa a causa de la impossibilitat d'escapar-se de la desocupació». El grup de població de 50 anys en endavant presenta característiques que el converteixen en especialment vulnerable, entre altres coses perquè el seu nivell de qualificació està per sota de la mitjana dels aturats, fet al qual se suma que l'edat en si mateixa és el segon element (darrere de la formació) que més dificulta la inserció laboral El 2016, el 65,6% dels desocupats de 50 o més anys només tenia els estudis obligatoris, mentre que en el cas de la població més jove aquest percentatge baixa al 48%.