La moratòria hotelera a Barcelona ha provocat una «inflació sobrevinguda» al mercat d'inversió del sector, on només el primer semestre de l'any s'han tancat operacions per valor de 325 milions d'euros, pràcticament la mateixa xifra que entre el juliol del 2015 i el juny del 2016.

Les restriccions imposades per l'Ajuntament per obrir nous hotels a Barcelona han limitat el creixement del sector, que té actualment 415 hotels, la majoria de quatre estrelles, amb 38.500 habitacions i 77.160 places, segons dades de la consultora BRIC, que ahir va presentar el seu informe anual del mercat hoteler.

En dos anys obriran les portes almenys disset nous establiments que van obtenir les llicències de forma prèvia a l'entrada en vigor de la moratòria, que aportaran quasi 2.000 habitacions, el 5,5% sobre l'oferta actual. Seran, la majoria, hotels de grans dimensions, de més de 100 estades, i de quatre o cinc estrelles, la qual cosa contribuirà que augmenti el preu mitjà per habitació de la ciutat, que a final del 2016 se situava en 120,8 euros, tres euros més que el 2015. Juan Gallardo, soci de BRIC Consulting, va explicar que Barcelona és a les portes d'una situació «insòlita», i és que a causa de les regulacions administratives municipals veurà com en menys de dos anys «es congelarà» l'oferta d'allotjament hoteler en bona part de la ciutat, malgrat que any rere any creix l'arribada de turistes.