L'economia catalana hauria crescut aquest segon trimestre l'1,1% en relació amb el primer trimestre, cosa que suposaria una forta acceleració del PIB, que passaria d'un creixement del 0,8% registrat els primers tres mesos de l'any en relació amb el desembre a un creixement previst de l'1,1% al juny en relació amb el març, segons va fer públic ahir l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef).

Si es confirma aquest creixement de l'1,1% el segon trimestre en termes trimestrals, la previsió de l'Airef seria més optimista que l'1% anunciat divendres passat pel departament de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. L'Airef assegura que, amb aquest augment trimestral, el creixement interanual del PIB català el segon trimestre seria del 3,4%, tres dècimes per sobre de la taxa registrada pel conjunt de l'estat espanyol, del 3,1%, i tres dècimes més que la taxa interanual registrada el primer trimestre.

En el conjunt de l'estat, les Balears, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Madrid i Múrcia són les cinc comunitats que empitjoren la seva previsió de creixement respecte a les dades del 2016. L'AIReF estableix per a Espanya una millora d'una dècima en la taxa intertrimestral, i així abandona el 0,8% del primer trimestre de l'any per situar el país en una millora del 0,9%. El mateix succeeix en la taxa interanual, és a dir, amb comparació dels corresponents períodes del 2016: el segon trimestre, l'estimació ascendeix al 3,1%. Dins d'aquesta comparació entre trimestres del 2017 i del 2016, les economies que es mostren més puixants són les de les Canàries (3,8 per cent) i les Balears (3,7), davant del País Valencià (3,5) i Catalunya i Navarra (3,4 en ambdues). D'aquestes, totes milloren en un any la previsió de creixement.