Una setantena de pagesos del sector de la fruita dolça van protagonitzar ahir una marxa lenta que va acabar amb una concentració davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona. Els agricultors van sortir de la població lleidatana d'Alcarràs en cotxes i furgonetes i es van desplaçar a poca baixa velocitat fins a la capital catalana.

El president de la plataforma en defensa del sector de la fruita, Jonathan Sanjuán, i el president d'Asaja, Pere Roqué, es van reunir amb el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, per fer-li entrega d'una carta dirigida al comissari d'agricultura europeu, Phil Hogan.

Els pagesos catalans exigeixen a Brussel·les l'aplicació de les mesures excepcionals previstes en la Política Agrària Comuna (PAC) que permetrien retirar un estoc de 40.000 tones de fruita dolça i fer front d'aquesta manera a la crisi dels preus que afecta, segons els seus càlculs, 35.000 famílies.

Els agricultors denuncien que perden diners perquè amb els preus de venda no cobreixen els costos de producció. Ara es troben «a l'expectativa» i adverteixen que, si no hi ha cap reacció en les pròximes setmanes, emprendran noves mesures de pressió.

Els vehicles dels productors van entrar a la ciutat de Barcelona per l'avinguda Diagonal, després de passar per l'A-2 i la B-23, i van arribar fins a la seu de les institucions europees pel Passeig de Gràcia, on van circular també en marxa lenta per un dels seus car-rils. Tots portaven cartells de protesta demanant «una agricultura sostenible» i «preus justos». Els agricultors van repartir diferents peces de fruita entre els vianants i curiosos que s'acostaven al punt de la concentració.

En total van ser una setantena de pagesos els que es van concentrar al davant de la seu de la Colmissió en una imatge d'unitat inèdita, segons va assegurar un dels manifestants.

«La pagesia s'està començant a unir i això anirà molt més enllà», va afirmar Joel Arbonés,un dels manifestants. Segons aquest productor de fruita dolça, caldria regular tant la producció com l'arribada de fruita de l'estranger que no passa els controls fitosanitaris exigits per la Unió Europea (UE) i perjudica el mercat autòcton.

Per la seva banda, Roqué va recordar «l'aposta forta» que van fer els productors fa una quinzena d'anys per modernitzar les explotacions i ampliar-ne les hectàrees de cultiu. Ara, després d'aquestes ampliacions, la producció de fruita resulta excessiva amb la pèrdua del mercat rus com a conseqüència del veto.