La vicesecretària general de l'Àrea Externa d'UGT de Catalunya, Laura Pelay, va denunciar ahir que el mercat de treball és «anèmic» i «només permet als treballadors sobreviure i malviure». Ho va dir en la presentació del nou Índex de Qualitat del Treball de Catalunya, una nova eina que pretén mesurar la qualitat del mercat de treball català.

L'índex elaborat pel sindicat apunta que la taxa de permanència a l'atur -les persones que segueixen desocupades durant un mínim de dos mesos- ha augmentat del 37% al 68% entre el 2006 i el 2016. També posa l'alerta en l'increment del risc de pobresa en el conjunt de la societat: del 3,9% del 2008 al 21% del 2016. Per tot això, el sindicat «suspèn» l'acció de govern del Partit Popular i exigeix reformes urgents.

L'índex analitza el mercat de treball català a partir de 30 indicadors distribuïts en quatre dimensions: accés i manteniment al mercat de treball, condicions laborals, protecció social de la desocupació i bretxa de gènere. A més d'assignar a cada dimensió una nota entre el zero i el deu, l'informe estableix un rànquing entre els 11 anys analitzats que conclou que el 2008 va ser el millor any quant a qualitat del mercat de treball i el 2015, el pitjor.

Pel que fa a la dimensió d'accés i manteniment, l'informe destaca que la forta caiguda en la taxa d'ocupació ha afectat especialment al col·lectiu menor de 25 anys, amb el 22% i un increment intens de l'atur fins al 2013 (arriba a un 23% després d'un augment del 16,7%).

Segons l'índex, el 2016 el nombre d'habitatges on totes les persones actives estaven desocupades era encara de 186.800 i el risc de pobresa havia augmentat: entre la població en risc de pobresa, el percentatge de persones a l'atur ha passat del 3,9%, el 2008, al 21%, el 2016.

La UGT adverteix que la reducció de l'atur dels últims dos anys es pot explicar, en part, per la reducció de la població activa, d'una banda, i, de l'altra, per l'efecte desànim que pot portar a algunes persones a decidir deixar el mercat.

Retrocés en drets

Pel que fa a les condicions laborals, segons el sindicat, l'informe evidencia «el retrocés en drets laborals» que s'han patit, «agreujat per les dues reformes laborals».

La massa salarial va créixer inicialment però va caure entre el 2010 i el 2014. Segons l'estudi, això s'explica perquè la primera ocupació destruïda va ser la menys remunerada, mentre que els llocs de treball més ben pagats seguien ocupats.

L'informe també analitza la temporalitat al mercat i, si bé contempla una millora, aquesta es deu a una destrucció «brutal» dels llocs de treball temporal. Així, el nombre de persones que tornen a l'atur abans de sis mesos creix, en passar del 25,4%, el 2007, al 43,9%, i es manté entre el 2013 i el 2016. En el mateix període, va augmentar la rotació laboral i la contractació a través d'Empreses de Treball Temporal.

La caiguda de l'ocupació va suposar una evolució positiva en l'índex d'accidentalitat però Pelay ha fet una crida a reflexionar sobre les causes.

Segons la vicesecretària general, d'una banda, ha crescut la «infradeclaració d'accidents per por a la baixa o a l'acomiadament» i, de l'altra, hi ha menys població ocupada.