La Comissió Europea (CE) va dir ahir que estudia les ajudes d'estat rebudes per la insolvent aerolínia Air Berlin i que pren nota de les denúncies de la companyia de baix cost Ryanair, que considera que el procés ideat perquè Lufthansa es faci amb l'empresa en condicions beneficioses.

Com a guardià dels tractats i de la lliure competència, la CE estudia la legalitat de les ajudes públiques a les companyies europees, com és el cas de l'aerolínia alemanya, declarada insolvent aquest dimarts.

Brussel·les estudiarà les ajudes i el procediment d'insolvència i emetrà la seva opinió en un termini màxim de dos mesos, va dir en roda de premsa el portaveu de la CE Ricardo Cardoso.

«La Comissió Europea segueix de prop el cas i està en contacte amb les autoritats alemanyes», va assenyalar el portaveu, que va confirmar que l'executiu comunitari ha rebut denúncies de Ryanair per les ajudes públiques rebudes per Air Berlin. Segons la premsa alemanya, l'aerolínia irlandesa Ryanair considera que tot el procés de declaració d'insolvència d'Air Berlin, després de les ajudes estatals rebudes, estava dirigit perquè l'aerolínia pugui ser adquirida per Lufthansa en condicions avantatjoses.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va qualificar de «relativament petita» la probabilitat que el contribuent alemany acabi pagant el crèdit pont de 150 milions d'euros que el govern va atorgar a Air Berlin.

Merkel va fer aquestes declaracions en un acte de campanya en què quatre joves youtubers la van entrevistar en directe sobre diversos temes, i en què va assegurar que el seu gabinet «reflexionarà molt» abans de concedir aquesta ajuda econòmica. Segons la seva opinió, Air Berlin té actius per tornar aquest crèdit i amb «gran probabilitat» els contribuents no es veuran afectats per la decisió de l'Executiu.

La cancellera ha subratllat que «no hagués estat proporcionat» no haver injectat diners a la companyia, perquè això hagués obligat Air Berlin a aturar la seva activitat i, en conseqüència, deixar «milers de persones» sense vols.