El Banc Central Europeu (BCE) està preocupat per la fortalesa de l'euro, que ha arribat als 1,19 dòlars, i vol evitar enviar senyals prematures sobre els propers moviments de la seva política monetària que empitjorin les condicions financeres i entorpeixin el creixement.

Així es desprèn de les actes de la seva última reunió de política monetària, del 20 de juliol i en la qual no va anunciar res de nou en contra del que preveien els mercats, que esperaven un pas més en la reducció dels estímuls monetaris. El BCE reconeix en les actes que el creixement econòmic de la zona de l'euro «s'enforteix», recolzat per unes condicions financeres molt favorables, que, al seu torn, depenen de la seva política monetària molt expansiva, però insisteix que la inflació és feble.

«El Consell de Govern necessitava guanyar més espai i flexibilitat política per ajustar política i el grau d'expansió monetària», segons el document.

«Es va considerar primordial en aquest moment evitar enviar senyals que poguessin tendir a una sobreinterpretació i puguin ser prematures», diu el BCE respecte a les deliberacions del seu Consell de Govern en la darrera reunió. «Hi va haver acord entre tots els membres en mantenir tots els elements de la guia de la política monetària», afegeixen les actes.

El Consell de Govern va acordar discutir a la tardor el futur de la seva monetària i l'estratègia sobre les compres de deute públic i privat iniciada el març de 2015.

El BCE confia que la inflació arribarà de forma gradual al seu objectiu, que és una taxa propera però per sota del 2%, tot i que encara no observa dinàmiques inflacionistes més fortes i mostra preocupació per l'apreciació de l'euro, que podria dificultar aconseguir aquest objectiu.