El comitè d'empresa d'Eulen va assegurar ahir que convocarà «aviat» una altra vaga pels acomiadaments i sancions que, segons va denunciar, la direcció ha fet els últims dies a causa del conflicte que afecta els treballadors dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat.

L'anunci d'una nova protesta dels treballadors d'Eulen té lloc en un moment en què la plantilla està a l'espera de conèixer el laude obligatori que dictarà l'àrbitre que ha designat el govern per resoldre el conflicte laboral.

La portaveu del comitè, Purificación Infante, va explicar que «amb aquest laude no podrem seguir fent la vaga, però el comitè convocarà una altra vaga aviat pels acomiadaments i sancions dels companys a causa del conflicte laboral».

El comitè de vaga d'Eulen va desconvocar dijous la vaga indefinida al Prat després de conèixer-se l'atemptat terrorista perpetrat aquell dia a la Rambla de Barcelona. Infante va insistir que el laude que prepara el govern suposa un atac als drets fonamentals dels treballadors d'Eulen. «Se'ns està traient un dret fonamental de la Constitució», va dir, en referència al dret a la vaga. El comitè ha denunciat que, en els dies de vaga, l'empresa va acomiadar un treballador i va sancionar-ne un altre per no haver complert els serveis mínims.

D'altra banda, el ministeri de Foment va nomenar el president del Consell Econòmic i Social (CES), Marcos Peña, com a àrbitre en el conflicte dels treballadors d'Eulen a l'aeroport de Barcelona, després del fracàs de les negociacions entre l'empresa i els treballadors i de la mediació de la Generalitat.

Peña té deu dies, des de la seva designació el 19 d'agost, per redactar el laude, que serà de compliment obligat. Durant les aturades parcials dels treballadors d'Eulen, iniciades a mitjan mes de juliol, l'aeroport del Prat va registrar llargues cues de passatgers als controls de seguretat, que van alterar l'activitat normal d'aquesta instal·lació.

Davant d'aquesta situació i el fracàs de la mediació en el conflicte, el govern va decidir desplegar més efectius de la Guàrdia Civil a l'aeroport per garantir la seguretat quan va començar la vaga indefinida, el dilluns 14 d'agost.

Possible vaga a Aena

Aena, Enaire i la representació sindical majoritària van mostrar ahir un acord total sobre els motius principals del preavís de vaga als aeroports espanyols, que és l'increment de les plantilles i salaris, i van traslladar a Hisenda la possibilitat d'evitar el conflicte amb el seu vistiplau.

Fonts sindicals van assegurar a Efe que si no s'aconsegueix un acord en aquestes dues matèries amb representants de Foment i Hisenda en una propera reunió, el dimarts dia 29 a Madrid, la vaga «serà inevitable».

Aquestes mateixes fonts van reiterar que «no hi ha camí intermedi» i que si no hi ha solucions després d'aquesta reunió mantindran el «full de ruta de la vaga».

Els sindicats UGT, CCOO i USO van formalitzar un preavís d'aturades, que van remetre a la Direcció General de Treball. La vaga és prevista a partir del 15 de setembre i amb una durada de vint jornades.

No obstant això, les empreses de gestió i navegació aèries, participades majoritàriament per l'Estat, van comunicar ahir que comparteixen «el plantejament de base» dels sindicats pel que fa a la «conveniència» d'incrementar les plantilles per sobre de la taxa de reposició i la millora dels salaris.