L'àrbitre que ha de resoldre el conflicte dels treballadors de seguretat d'Eulen a l'aeroport del Prat, Marcos Peña, es va reunir ahir amb el comitè de vaga i va assegurar que buscarà «limitar els perjudicis» a les parts i millorar la prestació del servei i la qualitat de la feina.

Peña és la persona nomenada pel govern central per dictar el laude d'obligat compliment amb el qual es pretén tancar un conflicte laboral que va provocar llargues cues de passatgers aquest estiu en els controls de seguretat de l'aeroport de Barcelona, la qual cosa va motivar l'increment d'efectius de la Guàrdia Civil.

«Sabent que ningú quedarà content, el que cal fer és limitar els perjudicis i millorar la prestació del servei, la qualitat del treball i la salut dels treballadors, així com la capacitació dels darrers», va apuntar l'àrbitre en declaracions als mitjans després de reunir-se amb representants del comitè de vaga. Peña va subratllar que el seu objectiu és «conciliar interessos», no «donar la raó a ningú», ja que «cap treballador va a la vaga per caprici» ni «cap empresa és dolenta per naturalesa».

A més, va recordar que en aquest conflicte també hi ha una tercera part afectada, els passatgers, als quals s'ha de garantir la comoditat i la seguretat.

L'àrbitre va assegurar que la seva intenció és lliurar el laude a les parts dimecres que ve, un dia abans del límit establert, perquè l'estudiïn, si bé va recalcar que el dictamen serà de compliment obligat. Abans d'aquesta data, pretén continuar les reunions amb el comitè i l'empresa, i va manifestar la seva voluntat de trobar-se també amb Aena i amb responsables del departament de Treball de la Generalitat, del qual va aplaudir la labor de mediació.

Peña va subratllar que el conflicte laboral del Prat, que afecta els treballadors encarregats de la seguretat dels controls de passatgers, no és singular, sinó que «tots els grans aeroports tenen conflictes similars».

El Consell de Ministres va acordar el 16 d'agost passat establir l'arbitratge obligatori com a solució a la convocatòria de vaga indefinida dels treballadors d'Eulen.

Després de la reunió, l'assessor del comitè de vaga d'Eulen, Juan Carlos Giménez, va destacar el to «afable» de Peña. «Ha anat bé, és un home afable i anirem veient com van els resultats», va apuntar en declaracions als mitjans a la terminal T-2.

Giménez va sostenir que Peña «s'ha adonat que no és un tema només econòmic, sinó que el problema és molt més complex», i va recordar que els treballadors no reconeixeran el laude que es dicti perquè s'han «trepitjat» els seus drets.

En aquesta línia, va apuntar: «El primer que hem dit és que no reconeixem el laude, que anirem per la via de la denúncia, però que estem disposats a parlar amb l'àrbitre i a aportar-li tot el que ens demani».

Amb tot, Giménez va detallar que els treballadors votaran en assemblea el laude i, en cas que estiguin d'acord a assumir-ne les condicions, s'haurà acabat el conflicte laboral.

D'una altra banda, estava previst que l'assemblea es reunís diumenge 27 per decidir si convoquen una nova vaga en els controls de seguretat com a protesta per l'acomiadament de «quatre o cinc» treballadors, que asseguren que s'ha produït com a represàlia de tot aquest conflicte.