La Generalitat assumirà des d'avui el control dels principals impostos cedits per l'Estat, l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, i el de Successions i Donacions, funció fins ara delegada en els registradors de la propietat.

Es tracta d'un pas decisiu en l'objectiu del Govern de convertir l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) en una veritable Hisenda catalana, encara que aquestes competències ja estaven previstes en el marc autonòmic, i de fet comunitats com les Canàries, Astúries, les Balears, Múrcia o Navarra es fan càrrec des de fa alguns anys d'aquestes funcions.

Encara que el Govern assumeix avui la liquidació i recaptació plena d'aquests impostos, l'atenció al públic arrencarà dilluns, quan s'habilitaran 32 oficines repartides per tot Catalunya per atendre la ciutadania, van precisar a Efe fonts del departament d'Economia de la Generalitat.

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, oferiran dilluns una roda de premsa que suposarà la posada de llarg de la nova fase de l'Agència Tributària de Catalunya, poc menys d'un mes abans de l'1-O.

Això no obstant, aquest procés va generar el malestar dels registradors de la propietat, que van presentar una demanda per la via contenciosa administrativa contra l'Agència Tributària de Catalunya per incomplir el conveni segellat amb aquest col·lectiu per prestar aquest servei, que vencia el 31 d'octubre.