El retorn a l'escola costarà a les famílies una mitjana de 1.100 euros

Catalunya és la quarta comunitat autònoma on l'impacte de l'inici escolar en les despeses de les llars serà menor aquest curs

09.09.2017 | 07:46
El retorn a l'escola costarà a les famílies una mitjana de 1.100 euros

La Unió de Consumidors (UCC) ha calculat que les despeses de les famílies durant el retorn a l'escola poden ascendir a 1.587 euros per nen en els centres privats, 1.066 euros en concertats i 649 euros en públics, incloent-hi el menjador, el transport i les extraescolars. L´associació envia així un missatge d'advertència a les famílies catalanes, que després de les vacances i durant la tornada dels nens a l'escola han d'assumir el cost de material escolar, llibres, uniforme, menjador, transport, activitats extraescolars i acollida matinal, entre altres despeses.

El mínim que ha de pagar una família que porta el seu fill a l'escola pública i prescindeix d'altres serveis com el transport públic, el menjar o les extraescolars baixa fins als 374 euros, quantitat que arriba a 671 euros en la concertada i a fins a 991 euros en la privada. Aquesta quantitat mínima que han d'assumir les famílies «gairebé de forma obligatòria», segons l'estudi, correspon al material escolar, llibres i uniforme o xandall, costos que són difícils d'evitar.

Una anàlisi del web de l´estalvi, Kelisto.es, també exposa que el retorn a l'escola costarà a les famílies catalanes 1.056 euros de mitjana, una xifra que representa un 2,8% dels 30.445,96 euros que gasta una llar a l´any. Aquestes dades converteixen Catalunya en la quarta regió on l'impacte de l'inici escolar en els comptes de les llars serà menor.

En l´àmbit nacional, el retorn a l'escola costarà a les famílies espanyoles 859 euros de mitjana, una xifra que representa un 3,05% dels 28.199,88 euros que gasta una llar a l´any. Ara bé, l'impacte del retorn a les aules serà molt diferent en funció del tipus de centre al qual s'incorporen els alumnes: en el cas dels col·legis públics, la factura representarà el 2,03% del total (574 euros) i en els privats, el 2,84% (802 euros).

Respecte al curs anterior, la despesa mitjana vinculada al retorn de les aules s'ha mantingut pràcticament estable: tan sols ha augmentat un 0,5%, en passar de 854 a 859 euros. En canvi, si es compara la situació actual amb el que passava fa una dècada, l'increment ha estat considerable: des del 2007, les despeses de l'inici escolar han crescut un 4,6% (de 821 a 859 euros).

Aquesta xifra contrasta amb la de l'evolució de les despeses per llar, molt minvada els últims anys com a conseqüència, entre altres factors, de la crisi econòmica: el pressupost familiar ha caigut, de mitjana, un 11,9%, en passar de 32.001 euros a 28.199,88 euros.

Per comunitats autònomes, el retorn a l'escola té un impacte important a les economies de les famílies d'Extremadura (per a les quals aquest desemborsament suposa un 3,7% de les despeses totals de l'any), Canàries (3,6%) i Castella- la Manxa (3,4%) 2.

A l'extrem contrari se situen el País Basc, la Comunitat de Madrid i Navarra. En aquestes comunitats autònomes, la factura del retorn a les aules només representa un 2,5%, 2,6% i 2,7%, respectivament. Xifres properes a la de Catalunya (2,8%).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Estudiants de podologia d'UManresa
L'índex d'inserció laboral dels alumnes graduats a UManresa se situa en el 96%

L'índex d'inserció laboral dels alumnes graduats a UManresa se situa en el 96%

La universitat manresana incrementa en quatre punts el nombre d'exestudiants que troben feina

Les empreses valoren positivament els efectes de les reformes que va emprendre Espanya el 2012

Una majoria d'empreses valora l'impacte positiu en els seus negocis de les reformes que va...

Fórum adjudicava «percentatges de segells» i el preu el fixava el seu expresident

L'expresident de Fórum Filatélico Francisco Briones va reconèixer durant el...

Santpedor debat sobre economia social i consum responsable

L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central participa aquesta setmana a la Fira de Sant Miquel de...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema