Fitch alerta d'una possible rebaixa de la nota de Catalunya

L'agència de qualificació desconfia de l'augment de la tensió amb Espanya

09.09.2017 | 07:46
Un moment del ple del Parlament d´aquesta setmana

Fitch Ratings ha alertat que l'augment de tensió entre Espanya i Catalunya després de l'aprovació de la llei del referèndum i la suspensió cautelar del TC confirma la nota BB amb perspectiva negativa que l'agència de qualificació va donar a Catalunya el juliol. Fitch subratlla que les relacions amb el govern espanyol són importants per al perfil de crèdit de Catalunya, en tant que «la regió és altament dependent del suport de la liquiditat estatal». En aquest sentit, apunta que les postures d'ambdues parts a l'entorn del referèndum, «sense importar si se celebra o el resultat», podria tenir un impacte en les relacions de Catalunya amb Espanya a mitjà termini. Fitch afegeix: «Considerem poc probable la separació d'Espanya, però una escalada de les tensions podria ser qualificada de negativa per a Catalunya si el suport de la liquiditat del govern central es debilités o fins i tot fos retirada».

Fitch recorda que Catalunya ja va perdre la qualificació BBB- que va aplicar a les autonomies espanyoles a final del 2015 per «l'empitjorament» de les relacions amb el govern estatal-. I subratlla el fet que, tot i així, el suport financer ha continuat arribant «de manera notable» a través del Fons de Liquiditat Autonòmica «i també a través d'avançaments del Tresor». La perspectiva negativa a la nota BB de Catalunya reflecteix, afirma Fitch, el «risc» de la confrontació política que podria comportar la reducció o eliminació del suport financer estatal a mitjà termini, al costat del «dèbil rendiment pressupostari de Catalunya, tot i que en fase de millora», un deute elevat i el risc del refinançament.

L'agència afirma que Catalunya ha registrat balanços negatius des del 2008 i que és el principal receptor del suport financer estatal. Segons les seves dades, a final del 2016 havia rebut més de 50.000 milions, el 80% del deute directe estimat de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Un grup de dones jubilades, descansant
Denuncien que només un 42 % de les dones espanyoles cobren una pensió

Denuncien que només un 42 % de les dones espanyoles cobren una pensió

Les prestacions són el 37 % inferiors de mitjana a les dels homes, i dos terços estan per sota del...

<em>Vols visitar el teu banc com ho faria Tom Cruise? Obre els ulls</em>

Vols visitar el teu banc com ho faria Tom Cruise? Obre els ulls

Vols visitar el teu banc com ho faria Tom Cruise? Obre els ulls

Unilabor obre una botiga a l'Hospitalet per arrelar en la indústria del Llobregat

Unilabor obre una botiga a l'Hospitalet per arrelar en la indústria del Llobregat

L'empresa manresana factura prop de 3 milions i ja se situa en els números d'abans de la crisi

El CIO de Manresa celebra una trobada entre aturats i empreses com a cloenda del programa «Tu ets capaç»

El Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació de Manresa acollirà el proper dijous al...

Enllaços recomanats: Premis cinema