Fitch Ratings ha alertat que l'augment de tensió entre Espanya i Catalunya després de l'aprovació de la llei del referèndum i la suspensió cautelar del TC confirma la nota BB amb perspectiva negativa que l'agència de qualificació va donar a Catalunya el juliol. Fitch subratlla que les relacions amb el govern espanyol són importants per al perfil de crèdit de Catalunya, en tant que «la regió és altament dependent del suport de la liquiditat estatal». En aquest sentit, apunta que les postures d'ambdues parts a l'entorn del referèndum, «sense importar si se celebra o el resultat», podria tenir un impacte en les relacions de Catalunya amb Espanya a mitjà termini. Fitch afegeix: «Considerem poc probable la separació d'Espanya, però una escalada de les tensions podria ser qualificada de negativa per a Catalunya si el suport de la liquiditat del govern central es debilités o fins i tot fos retirada».

Fitch recorda que Catalunya ja va perdre la qualificació BBB- que va aplicar a les autonomies espanyoles a final del 2015 per «l'empitjorament» de les relacions amb el govern estatal-. I subratlla el fet que, tot i així, el suport financer ha continuat arribant «de manera notable» a través del Fons de Liquiditat Autonòmica «i també a través d'avançaments del Tresor». La perspectiva negativa a la nota BB de Catalunya reflecteix, afirma Fitch, el «risc» de la confrontació política que podria comportar la reducció o eliminació del suport financer estatal a mitjà termini, al costat del «dèbil rendiment pressupostari de Catalunya, tot i que en fase de millora», un deute elevat i el risc del refinançament.

L'agència afirma que Catalunya ha registrat balanços negatius des del 2008 i que és el principal receptor del suport financer estatal. Segons les seves dades, a final del 2016 havia rebut més de 50.000 milions, el 80% del deute directe estimat de Catalunya.