Els preus dels habitatges a Catalunya creixen el 9,3% el segon trimestre

El mercat ja encadena tretze trimestres consecutius d'increments, segons les dades de l'INE

09.09.2017 | 09:10
Pisos en venda, en una imatge d´arxiu

Els preus dels habitatges a Catalunya van créixer el 9,3% durant el segon trimestre d'aquest any en relació amb el mateix període de l'any passat, i ja n'encadena tretze de consecutius d'increments, segons l'índex de Preus d'Habitatge (IPV) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Això són cinc dècimes més que el primer trimestre d'aquest any, que va registrar un augment del 8,8%, i l'increment més destacat des de l'inici de la crisi, concretament, del segon trimestre del 2007 (+10,3%).

Per tipus d'habitatge, els preus dels pisos nous van pujar el 7,8%, i els de segona mà van augmentar fins al 9,5%, segons l'INE. D'altra banda, en relació amb el trimestre anterior, els preus dels pisos a Catalunya van créixer el 3,9%, i els de segona mà, el 2,9%.

A l'Estat, la variació anual de l'índex de Preus d'Habitatge el segon trimestre del 2017 va augmentar tres dècimes i es va situar en el 5,6% anual, mentre que respecte als primers tres mesos del 2017 va augmentar el 2%. Per tipus, la taxa anual dels preus d'habitatges nous és del 4,4%, més d'un punt menys que el primer trimestre, mentre que en els pisos de segona mà els preus van créixer mig punt, fins al 5,8% i l'1,9% més que el primer trimestre.

L'expresident del Banc Hipotecari d'Espanya Julio Rodríguez va afirmar dijous al Congrés que hi ha «cert risc» que hi hagi una nova bombolla en el sector immobiliari, finançada aquesta vegada per fons estrangers. En la seva intervenció a la Comissió que investiga l'origen de la crisi financera i el rescat bancari, Rodríguez va dir que «els fons d'inversió estrangers són els que estan invertint en la compra de sòl i en la construcció» de nous habitatges que podrien fer pujar els preus. La diferència respecte a l'anterior bombolla consisteix en el fet que, com que no són els bancs nacionals els que estan finançant el sector, el risc de contagi és menor, va afegir. També va subratllar que seria molt útil per a Espanya la limitació del que ha de destinar dels seus ingressos un client per pagar un préstec, i que cal un «equilibri» entre els mercats de lloguer i compra.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Un grup de dones jubilades, descansant
Denuncien que només un 42 % de les dones espanyoles cobren una pensió

Denuncien que només un 42 % de les dones espanyoles cobren una pensió

Les prestacions són el 37 % inferiors de mitjana a les dels homes, i dos terços estan per sota del...

<em>Vols visitar el teu banc com ho faria Tom Cruise? Obre els ulls</em>

Vols visitar el teu banc com ho faria Tom Cruise? Obre els ulls

Vols visitar el teu banc com ho faria Tom Cruise? Obre els ulls

Unilabor obre una botiga a l'Hospitalet per arrelar en la indústria del Llobregat

Unilabor obre una botiga a l'Hospitalet per arrelar en la indústria del Llobregat

L'empresa manresana factura prop de 3 milions i ja se situa en els números d'abans de la crisi

El CIO de Manresa celebra una trobada entre aturats i empreses com a cloenda del programa «Tu ets capaç»

El Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació de Manresa acollirà el proper dijous al...

Enllaços recomanats: Premis cinema