Bankia i Banc Mare Nostrum (BMN) celebraran dijous vinent, 14 de setembre, les seves respectives juntes generals extraordinàries d'accionistes amb l'objectiu de donar el vistiplau al seu projecte de fusió, anunciat per ambdues entitats el 27 de juny passat.

Bankia celebrarà l'acte a València, concretament al Palau de Congressos, i BMN el farà a Madrid, segons van acordar els seus respectius consells d'administració el mes de juliol passat. Ambdues assemblees tindran lloc a les 12 del migdia.

Una vegada aprovada l'operació per part de les juntes d'accionistes, se sol·licitaran les autoritzacions als diferents reguladors, supervisors i autoritats que han d'aprovar el procés.

L'operació s'articularà mitjançant el lliurament de 205,6 milions d'accions de nova emissió de Bankia als accionistes de BMN, la qual cosa suposa atorgar un valor a aquesta última de 825 milions d'euros (0,41 vegades el seu valor en llibres). Els accionistes de BMN ostentaran el 6,7% del capital de Bankia una vegada completada l'operació. En posseiran accions líquides, que cotitzen en borsa i que paguen un dividend que ha crescut des de juliol del 2015 -amb càrrec al benefici del 2014-, quan l'entitat va repartir el seu primer dividend.

En la junta de Bankia, a més, es proposarà el nomenament del president de BMN, Carlos Egea, com a nou conseller extern de Bankia, designació que es faria efectiva una vegada es produeixi la fusió d'ambdues entitats. BMN aporta a Bankia uns 38.000 milions d'euros en actius i una franquícia capdavantera a la regió de Múrcia, Granada i Illes Balears. Després de l'operació, Bankia disposarà de quotes de mercat superiors al 30% a Granada i la regió de Múrcia, i del 25% a les Illes Balears.

Interès dels inversors

El govern espera que l'aprovació d'aquesta fusió estimuli l'interès dels inversors per la nova Bankia per continuar amb el seu procés de privatització.

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va avançar el juliol passat que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) exploraria després de l'estiu la col·locació d'una participació de prop del 7% de l'entitat.