Un de cada tres usuaris espa-nyols (30,9%) estaria disposat a participar de manera activa en la transició cap a l'ús de les energies renovables i el 25,3% apostaria per l'autoconsum, «farts» de les grans companyies elèctriques, segons Greenpeace .

Així, un terç de la població estaria disposat a assumir «nous rols» en la transició cap a una energia neta, com l'elecció d'un proveïdor d'electricitat cent per cent renovable, la inversió en aquesta energia o la copropietat.

A l'informe «Energia col·laborativa: el poder de la ciutadania de crear, compartir i gestionar renovables», l'ONG ha recollit l'opinió de 3.000 internautes d'entre 25 i 65 anys, la majoria dels quals (54,4%) ha mostrat més predisposició a ser copropietaris d'energia renovable que només clients. A més, el 13% de la població s'ha plantejat «seriosament» ser autoconsumidora d'energia, i aquesta xifra augmenta fins al 25,3% si la decisió està emparada pel paraigua d'una entitat ètica, renovable i ciutadana de confiança.

La responsable de la Campa-nya de Renovables de Greenpeace, Sara Pizzinato, va explicar ahir que l'element comú entre les persones més predisposades a participar en la transició energètica és el «cansament i la resignació davant les companyies elèctriques». Els enquestats es confessen a més «motivats» pel fet que la seva acció tindrà un impacte positiu per al medi ambient.