Un estudi elaborat per la Generalitat sobre els fons de la Seguretat Social a Catalunya conclou que el pagament de les pensions i d'altres prestacions de la Seguretat Social estaria garantit en cas d'independència de Catalunya, i que fins i tot es podrien revalorar les pensions. L'estudi ha estat elaborat pels departaments d'Economia i Treball de la Generalitat.

«Si Catalunya fos independent, no només estarien garantides les pensions, sinó que la sostenibilitat del sistema milloraria», afirma l'estudi, que també conclou que el sistema de la Seguretat Social és «més sostenible» i «viable» a Catalunya que en el conjunt de l'Estat.

Durant l'acte de presentació de l'estudi, la consellera de Treball, Dolors Bassa, va apuntar que Catalunya aconseguirà l'«equilibri pressupostari» en la part contributiva del sistema «a la primavera del 2018», i va garantir que en una Catalunya independent les pensions es revalorarien «per damunt del 0,25 %», el percentatge autoritzat pel govern espanyol per a aquest any.

Segons l'estudi, presentat per la directora general d'Anàlisi Econòmica de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, i pel secretari general de Treball, Josep Ginesta, el saldo dels fons de la Seguretat Social a Catalunya va ser l'any passat negatiu en 1.308 milions, tres vegades més que el 2013, quan el dèficit va ser de 420 milions. El 2016, la part contributiva dels fons de la Seguretat Social a Catalunya va ser deficitària en 772 milions, la no contributiva va llançar un superàvit de 90 milions i el capítol denominat «altres factors», relacionat amb despeses de funcionament i resultats d'inversions realitzades, es va saldar amb un dèficit de 626 milions.

Natàlia Mas va afirmar que aquest augment del dèficit en els fons de la Seguretat a Catalunya del 2013 al 2016 és a causa de la reducció de transferències de l'Estat en la part no contributiva durant aquests anys. No obstant això, l'abril es va donar a conèixer que Catalunya va gastar en pensions el 2016 un total de 4.963 milions més que no va ingressar per cotitzacions, segons dades de la Seguretat Social.

El secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, va apuntar que la diferència en les dades del dèficit que maneja la Generalitat i aquests altres és, probablement, que els segons comptabilitzen les transferències incloses en els pressupostos generals de l'Estat.

Durant la presentació, la consellera Bassa va assegurar que si Catalunya fos independent, hauria de negociar amb l'Estat un acord sobre pensions perquè la pensió és un «dret» de la persona que ha cotitzat, i això implica tant l'Estat espanyol com l'hipotètic nou Estat català, va argumentar. Segons la consellera, una Catalunya independent estaria «més preparada per assumir amb solvència les pensions» que la Seguretat Social espanyola. Per fonamentar aquesta idea, l'estudi sosté que el balanç de la Seguretat Social a Catalunya és més favorable que a Espanya perquè els factors econòmics que incideixen sobre els ingressos són més favorables, atès que Catalunya té més població que treballa i que cotitza, i també uns salaris més elevats.