El PIB de Catalunya creix el 3% interanual durant el segon trimestre

L'economia es veu afavorida per l'evolució de la demanda interna i la contribució del saldo exterior

14.09.2017 | 23:58
Vista parcial del polígon de Bufalvent de Manresa, en una imatge d´arxiu

El Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya va créixer el 3% durant el segon trimestre d'aquest any respecte del mateix període de l'any passat, segons va publicar ahir l'Idescat. A més, aquesta dada representa una millora de dues dècimes en relació amb el primer trimestre, en la línia de les economies espanyoles i europees, que van créixer el 3,1% i el 2,3%, respectivament.

L'economia catalana s'ha vist afavorida per l'evolució positiva de la demanda interna (+2,8%) interanual i per la contribució, tot i que en menor mesura, del saldo exterior (+0,6%). Respecte al trimestre anterior, l'increment del PIB va ser de l'1,1% durant el segon trimestre i es va situar per sobre de la mitjana espanyola (+0,9%) i de la UE (+0,6%).

La demanda interna entre l'abril i el juny va continuar creixent, el 2,8%, però una dècima menys que el primer trimestre. El consum de les llars va créixer una taxa del 2,6%, tres dècimes superior al trimestre anterior. Quant a les administracions públiques, l'augment va ser del 2,1%, i en la formació bruta de capital, del 3,7% per l'increment de la inversió en béns d'equipament (3,9%) i de construcció (3,2%).

D'altra banda, el sector exterior al creixement de l'economia catalana va ser del 0,6%, i representa una millora de quatre dècimes respecte al trimestre anterior. Els intercanvis amb l'estranger, amb un augment interanual de l'1,1%, expliquen el dinamisme del sector exterior pel bon comportament de les exportacions de béns i serveis (+5,7%), que va compensar el creixement de les importacions del mateix període (+3,2%).

L'augment de les exportacions es va veure impulsat per l'evolució del creixement del consum dels estrangers al territori (8,6%), 2,5 punts més que el trimestre interior. Pel que fa a les importacions, van moderar el creixement respecte del trimestre anterior, sobretot per l'evolució de les importacions de béns i serveis, que va augmentar el 2,9%, cosa que representa sis dècimes menys que el trimestre anterior. El consum dels residents a l'estranger continua mostrant senyals de dinamisme, amb una taxa de variació interanual del 10,9%.

Pel que fa a l'evolució de la construcció, tanca el segon trimestre amb un increment del 6,5% respecte del mateix període de l'any passat i es converteix en la dada més elevada de l'última dècada. Les branques industrials mantenen una notable activitat, amb un creixement del 2,9%, el mateix que el període comprès entre el gener i el març. Concretament, destaquen les indústries extractives, les químiques i les de fabricació de mobles.

Les branques de serveis van tancar el segon trimestre de l'any amb un augment del 2,7% interanual. Entre les branques de serveis més dinàmiques hi ha les comercials, principalment les de comerç a l'engròs, i les activitats d'hostaleria i restauració. Les activitats d'Administració pública, educació, sanitat i serveis socials mostren una taxa interanual del 3,7%. L'agricultura va registrar un creixement positiu de l'1,4% el segon trimestre de l'any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

El CFP organitza un curs de 'mindfulness' per a empreses i professionals

El Centre de Formació Pràctica de Manresa (CFP) ha programat a partir del 2...

Catalunya va liderar la pèrdua d'empreses en el segon trimestre

Catalunya va liderar la pèrdua d'empreses en el segon trimestre de l'any, amb un saldo net...

La inversió estrangera a Catalunya creix el 20,6% el primer semestre

El Principat lidera l'atracció d'inversió forana en la indústria manufacturera

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema