La Granja Marganell, de l'empresa Pinsos Grau, és una de les candidates a aconseguir el premi especial Porc d'Or amb Diamant de la XXIV edició dels premis estatals a l'explotació porcina que atorga l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). La granja bagenca es disputarà aquest guardó, que ja va guanyar l'any passat, amb les granges Can Solà Vell de Llinars del Vallès, Castellets de Taradell i Sanglas de San Cebrián de Castro (Zamora).

Segòvia acollirà el 17 de novembre la gala de lliurament de la 24a edició dels Premis Porc d'Or. Hi opten un total de 96 explotacions de porcí de deu comunitats de l'Estat, que s'hauran de repartir els 45 premis que estan en joc en el marc d'aquest certamen, que organitza l'IRTA, amb la col·laboració de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), de l'empresa Zoetis, i, aquesta vegada, també de la Diputació de Segòvia.

Les explotacions de porcí es nominen, després d'analitzar 850.000 reproductores, repartides entre 700 explotacions d'arreu de l'Estat, tenint en compte tres criteris productius: la taxa de parts, la productivitat numèrica i garrins deslletats per truja de baixa. Un jurat format per professionals i reconeguts experts del sector són els encarregats de seleccionar els tres primers classificats de cada categoria, que rebran una estatueta Porc d'Or d'or, plata i bronze, respectivament.

Un any més, Catalunya encapçala les nominacions als Premis Porc d'Or, 33 granges que opten a un total de 48 nominacions (27 per a la demarcació de Barcelona, 11 per a Lleida, 9 per a Girona i una per a Tarragona), xifra que suposa 7 nominacions més en relació amb l'edició passada. En segon lloc se situa l'Aragó, amb 26 explotacions que opten a 31 nominacions, seguit per Navarra, amb 16 nominacions i 13 granges.

Més nominats del territori

La mateixa Granja Marganell opta al premi als garrins deslletats per truja de baixa, al de productivitat numèrica i al de taxa de parts en la categoria d'instal·lacions d'entre 1.001 i 2000 truges. La Granja Daniel d'Avinyó també competiex en les categories de productivitat numèrica i taxa de parts de la mateixa categoria. La Granja Ca n'Arola de Castellterçol està nominada per al de productivitat numèrica en la categoria per a explotacions d'entre 201 i 500 truges.

Els premis incorporen enguany un nou guardó, el Porc d'Or Zoetis a la Innovació, al qual està nominada la Granja Albesa Ramadera, d'aquesta localitat de la Noguera, de l'empresa Piensos Costa. Aquest premi neix amb l'objectiu de reconèixer anualment la iniciativa o el projecte d'innovació més destacat dins de la producció porcina.

L'IRTA va crear els premis Porc d'Or el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaces de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d'aquesta activitat, i que actuen com a capdavanteres del sector porcí estatal. Actualment, els guardons no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí estatals, que hi veuen un reconeixement de l'excel·lència en el seu treball.