La tornada a la feina al setembre és dura per a un de cada tres treballadors de l'estat, i no és estrany tenint en compte els resultats d'un estudi sobre el benestar i la biofília en el lloc de treball elaborat per Interface. Les dades revelen que els treballadors no se senten a gust a la feina i, de fet, el 60% dels empleats declara que el seu nivell de benestar a l'oficina és baix. És més, la meitat dels ciutadans afirma que comença la jornada laboral amb estrès i/o esgotament, i aquesta xifra augmenta fins al 70% en finalitzar la jornada laboral. Entre els principals motius destaquen la durada de la jornada laboral, ja que l'informe revela que només 4 de cada 10 espanyols treballa les 8 hores diàries estipulades per llei, i la jornada del 71% dels enquestats és d'entre 8 i 10 hores; i que l'estrès afecta el 60% dels empleats.

En relació amb la durada de la jornada laboral, les últimes dades sobre la jornada mitjana dels espanyols se situen en les 1.701 hores l'any, molt per sobre d'altres països europeus com Alemanya, Holanda, Noruega, Dinamarca, França i el Regne Unit. I tot i que els espanyols passen molt de temps a l'oficina, les jornades maratonianes no es tradueixen en nivells de productivitat més alts, segons dades d'Eurostat, ja que indica que la productivitat a Espanya se situa en els 107,1 punts, molt allunyada dels 132,5 punts registrats a Bèlgica o els 124,8 a Alemanya.

Les llargues jornades de treball tenen, a més, un fort impacte en la salut i en el benestar dels empleats, alhora que dificulten la conciliació de la vida laboral i personal, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'estudi d'Interface també assenyala que la majoria dels espa-nyols no estan a gust amb aquesta situació, amb el 65% dels enquestats que afirma passar massa hores a l'oficina i apunta a l'excés de treball com a principal motiu d'aquesta situació. Els principals causants dels episodis d'estrès que afecten el 60% dels treballadors espanyols són, per aquest ordre, la sobrecàrrega de treball (46%), unes condicions laborals insatisfactòries (27%) i també les llargues jornades en espais de treball que consideren que estan mal dissenyats per fer-hi la feina (27%).

L'informe de l'empresa també evidencia que a l'estat espanyol les pauses actives a la feina no són habituals, tot i ser necessàries per a una bona salut ocupacional i per reduir els nivells d'estrès, ja que ofereixen amplis beneficis fisiològics, psicològics, socials i organitzacionals, tal com indica l'Organització Internacional del Treball (OIT).

Només el 15% dels enquestats afirma que fa pauses actives al llarg de la jornada laboral, mentre que la gran majoria dels treballadors (73%) redueix les seves pauses a l'hora d'esmorzar i del dinar, amb una durada total que no supera l'hora. A més a més, els treballadors afirmen sentir-se estressats, cansats i amb ansietat quan surten de l'oficina.

De fet, l'estrès ja és una de les principals causes de baixa laboral, i les previsions apunten que, en els pròxims anys, la depressió i l'ansietat a les quals s'associa es convertiran en el problema més important de salut laboral, amb la consegüent influència en els costos per a les empreses.

No sorprèn doncs que el 88% dels empleats espanyols busqui alleujament en espais oberts o en contacte amb la natura en les seves estones lliures o en els caps de setmana.

El disseny biofílic

Davant d'aquest panorama, el disseny biofílic, que s'inspira en l'atracció i connexió que sent l'ésser humà de forma innata per la natura, té un immens potencial per revertir aquesta situació crítica. Amb l'objectiu de reconnectar l'usuari amb el medi natural i millorar així la seva salut i benestar, els experts recomanen a les empreses invertir en la qualitat dels espais de treball a través de la integració d'elements naturals. D'aquesta manera, les compa-nyies han de percebre una millora visible dels seus resultats gràcies a l'augment del benestar i de la felicitat dels seus empleats.

«Davant dels reptes laborals actuals i un mercat cada vegada més competitiu i en constant canvi, les empreses han de prendre consciència de la importància d'incorporar el benestar emocional dels treballadors i la qualitat de les oficines en les seves agendes.

En aquest nou context, el disseny biofílic es postula com a aliat clau per a les empreses en la lluita contra uns nivells creixents d'estrès», va afirmar Fernando Gabirondo, director d'Interface a Espanya i Portugal.