El Banc Central Europeu (BCE) va discutir en la seva última reunió de política monetària diverses formes de començar a calibrar les compres de deute públic i privat el proper any. Així es desprèn de les actes de l'última reunió, que el BCE va publicar ahir i en què assegura que el Consell de Govern va discutir «algunes solucions generals inherents en diversos escenaris per a la recalibració futura» del programa de compra de deute, en concret, sobre «l'elecció entre el ritme i la durada planejada».

«Els beneficis de planejar comprar (deute) durant més temps combinats amb una reducció més gran en el ritme es van comparar amb els d'un període de compres més curts i volums mensuals més grans», segons les actes. En ambdós casos, afegeix l'informe de la reunió, el Consell de Govern va considerar que calia tenir en compte riscos per a l'estabilitat de preus si s'amplia el programa de compra de deute. Però en qualsevol escenari la política monetària seguirà molt expansiva perquè el BCE reinverteix el principal dels títols de deute que venç, ofereix molta liquiditat als bancs en les operacions de refinançament i ha dit que els tipus d'interès seguiran al nivell actual durant força temps.

El BCE presta als bancs al 0% i els cobra el 0,4% per l'excés de reserves.

Des de final del 2014, l'Eurosistema, que es compon del BCE i els bancs centrals nacionals, ha acumulat gran quantitat de deute del sector públic i privat, que mantindrà en el seu balanç, reinvertint el pagament principal, tot el temps que calgui, segons les actes.

El Consell de Govern discutirà en la reunió de final d'octubre reduir les compres de deute públic i privat a la zona de l'euro a partir de l'any que ve.

El juliol va considerar «per ampli acord» que cal que la política monetària doni suport a la volta de la inflació a taxes properes però una mica per sota del 2% a mitjà termini.

Un membre del Consell de Govern va considerar que es donen les condicions per ajustar la intensitat de l'expansió monetària i que proporcionarien l'oportunitat de reduir les compres de deute.

Però, en general, el Consell de Govern considera que qualsevol valoració nova de la seva política monetària «hauria de procedir de forma molt gradual i cautelosa, alhora que es manté prou flexibilitat» perquè hi ha incertesa respecte a la inflació i les condicions financeres.