L'Audiència Provincial de Madrid ha ordenat reobrir les investigacions contra l'exvicepresident del govern Rodrigo Rato per presumpte blanqueig de diners, perquè considera que hi ha indicis que «ha tingut societats domiciliades a l'estranger a fi de defraudar la Hisenda Pública».

Els magistrats estimen parcialment el recurs presentat per la Fiscalia Anticorrupció contra el sobreseïment, el 24 de maig passat, d'aquesta peça separada, si bé acorden que es mantingui l'arxiu provisional del delicte de suborn, inclòs per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en el seu informe, ja que no consideren que els indicis aportats siguin suficients. Encara que reconeixen que hi va haver relacions entre les empreses privatitzades i les societats de Rato, «de cap manera és possible afirmar amb una certesa raonable que aquestes relacions comercials tenen com a punt de partida la comissió d'un delicte de suborn». Els indicis aportats per la UCO d'un suposat suborn comès per Rato quan era ministre d'Economia (1996-2004) «no són prou reveladors del delicte» ni permeten aclarir si aquest va utilitzar «la seva posició privilegiada de nombroses empreses públiques» per influir en el nomenament dels seus presidents.

Retrets de Rato a Antifrau

L'exvicepresident del govern Rodrigo Rato retreu a l'ONIF, Oficina Antifrau dependent d'Hisenda, els «gravíssims errors» comesos pels inspectors que investiguen l'origen del seu patrimoni, condicionats per una «falta de rigor tècnica» i per no reunir els «requisits d'imparcialitat». En un escrit remès al jutjat d'Instrucció 31 de Madrid, la defensa de Rato refuta les conclusions de l'ONIF, ratificades en seu judicial l'abril passat, en detectar una sèrie d'«errors manifestos» que, atesa la seva quantia, considera «molt rellevants» per a la quantificació del presumpte deute fiscal que li atribueix la Fiscalia.

Segons el document, els funcionaris de l'Agència Tributària «tenien i tenen totes les dades necessàries per establir la traçabilitat de l'origen dels fons i algunes de les operacions objecte de les indagacions.