L'activitat turística a Catalunya ha caigut el 15% des de l'1-O, segons els càlculs fets públics ahir per la patronal del sector Exceltur, que també denuncia que hi ha una «frenada significativa de les múltiples inversions que estaven previstes arrencar a curt termini». La caiguda de les reserves ja és del 20%, asseguren. Si es manté aquest ritme, es perdran 1.197 milions d'euros d'activitat econòmica fins a final d'any a Catalunya, fet que «afectaria els llocs de treball» i també altres sectors, subratllen.

L'associació considera que si els propers mesos «s'agreuja l'escenari de volatilitat i altercats» i es dóna una imatge de conflicte que pugui posar en perill la seguretat ciutadana, l'impacte negatiu per al negoci turístic a Catalunya implicaria ingressar 1.796 menys, ja que l'activitat turística cauria fins al 30%, segons l'associació.

Si no s'arriba a aquesta situació extrema, Exceltur considera que la caiguda serà del 20% per a la resta d'any. Això faria que el PIB turístic d'Espanya acabés creixent un punt menys del previst (3,1% en comptes del 4,1%).

En un comunicat, la patronal lamenta la «creixent inseguretat jurídica vigent a Catalunya, pel desafiament sobiranista» i recorda que el turisme dóna feina a 405.000 persones al Principat.

Exceltur assegura que de moment la situació «d'inestabilitat» a Catalunya no ha afectat l'evolució de les vendes i reserves de la resta de destinacions turístiques de l'estat espanyol, que «segueixen creixent de forma notable», molt especialment Madrid.