La Comissió Europea (CE) va advertir ahir Espanya que ha de seguir reduint el seu elevat nivell de deute públic i privat, així com de la persistència dels alts nivells d'atur i l'elevada proporció de contractes temporals.

En el seu informe sobre desequilibris macroeconòmics publicat avui, l'Executiu comunitari assenyala que Espanya va registrar desajustos «relacionats amb els alts nivells d'endeutament privat, públic i extern, en un context d'alt atur», és a dir, en quatre dels catorze indicadors que s'analitzen.

Brussel·les assenyala que cal seguir reduint els nivells de deute i que, si bé l'endeutament privat va caure el 2016, el ritme de reducció «s'ha alentit» perquè s'ha recuperat la concessió de crèdits, fet que al seu torn ha generat un repunt de la inversió. Quant al deute privat, recorda que segueix alt i que només descendeix «lentament», empesa sobretot pel «fort» creixement. El 2016, el deute públic a Espanya es va situar al 99% del PIB i, segons les últimes previsions de la CE, la ràtio es reduirà només al 98,4% aquest any, al 96,9% el pròxim i al 95, 5% el 2018.

En el capítol d'atur, Brussel·les reconeix que ha caigut «de manera ràpida» però recorda que segueix «molt alt, especialment entre els joves i els aturats de llarga durada», i subratlla que «la creació (d'ocupació) es caracteritza per una elevada proporció de contractes temporals». L'Executiu comunitari al febrer ja va advertir a Espanya que alguns aspectes de la reforma laboral creen «incentius» per als contractes temporals que, ha dit, «estan associats amb pitjors condicions i treball, i més risc de pobresa».

D'altra banda, la Comissió assenyala que la posició neta d'inversions internacionals (la diferència entre les inversions espanyoles a l'estranger i les estrangeres a Espanya) «ha millorat però roman molt alta» i considera que «portarà temps fins que arribi a nivells prudents». Brussel·les espera que la balança per compte corrent segueixi registrant un «superàvit moderat» malgrat una forta demanda final, fet que atribueix «parcialment» a la millora de les exportacions. Recorda, com en ocasions anteriors, que el creixement dels costos laborals continua sent molt feble i que els baixos guanys en productivitat fan que la millora de la competitivitat depengui de la reducció de costos.

La comissió va indicar que, a la vista d'aquests resultats, «seguirà examinant la persistència d'equilibris i el seu desenvolupament».