Les vendes dels establiments comercials en el mes d'octubre a Catalunya, coincidint amb la celebració del referèndum i el procés d'independència, van caure el 3,9% en relació amb el mateix mes de l'any passat, segons les dades de la sèrie original publicades ahir per l'institut d'estadística espanyol. En el conjunt de l'Estat, la caiguda va ser de l'1,2%. D'aquesta manera, el sector va trencar amb cinc mesos seguits en positiu.

Sense tenir en compte les vendes de les estacions de serveis, on majoritàriament s'inclou la comercialització de gasolines, la caiguda ha estat a Catalunya del 4,3%. En el mes de febrer d'aquest any, les vendes del comerç minorista van caure també el 3,9%, igual que aquest mes d'octubre, i desagregant les estacions de serveis el retrocés de vendes es va enfilar fins al 4,4%, una dècima més alta que aquest octubre i de moment la caiguda més alta d'aquest any, com també la més alta des del juny del 2013.

L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) desagrega per sectors el resultat de les vendes del mes d'octubre a preus constants (eliminant l'impacte de l'IPC) o de la sèrie original que publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El sector d'equipament personal ha estat el que pitjor comportament va tenir en el mes d'octubre, amb una caiguda de les vendes del 10,2% en relació amb l'octubre de l'any passat. L'equipament de la llar va reduir les vendes al -7,2% en taxa interanual i l'alimentació és el sector que menys va veure baixar les vendes a l'octubre, al -2,3%.

Per sectors, a l'Estat l'equipament personal ha retrocedit en vendes el 7,3%, mentre que a Catalunya ha baixat el 10,2%. En equipament de la llar, les vendes a l'Estat han crescut l'1,8%, mentre que a Catalunya baixaven el 7,2%, i al sector de l'alimentació les vendes han registrat un comportament pla a l'Estat, mentre que a Catalunya han retrocedit el 2,3%.