Sovint pot passar que una persona que fa alguna petita feina pel seu compte ho vulgui fer de manera legal, i per allò de no haver-ho de fer en “B” es pregunta quines alternatives té.

D’entrada caldria dir que l’opció més correcta seria estar donat d’alta a hisenda i al Regim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) de la Seguretat Social, fet que implica pagar religiosament cada mes la pertinent quota que, deixant de banda determinades reduccions, com la tarifa plana inicial de 50 euros i escaig sota determinades condicions, és pel cap baix d’uns 275 euros cada més. A més, hem d’afegir-hi el cost de fer les pertinents liquidacions d’impostos i altres tràmits administratius.

Per altra banda, existeix certa jurisprudència que exposa la no necessitat de donar-se d’alta al RETA, i per tant de no haver de pagar la seva quota mensual sempre que es tracti de coses esporàdiques i que l’import facturat no superi el 75% del Salari Mínim Interprofessional. S’ha de dir, però, que només es tracta d’una interpretació de la llei i que en cap cas existeix una plena seguretat jurídica en escollir aquesta opció.

Davant d’aquestes dues alternatives plantejades, pagar el RETA o estalviar-se’l amb el pretext de ser coses puntuals i de petit import, trobem una alternativa que ha sorgit amb força aquests darrers anys i que pretén donar sortida a aquestes situacions: les Cooperatives de Facturació.

En aquestes, el professional s’associa a la cooperativa abonant la quota pactada, aquesta contracta laboralment al treballador sota el règim general de la seguretat social, i és la cooperativa mateixa qui factura al client final i s’encarrega de tots els tràmits administratius i tributaris, quedant-se evidentment la pertinent comissió per l’operació i abonant al treballador la seva retribució via nòmina. Sota aquest entramat semblaria que tot quedaria cobert: emissió legal de factura, impostos i cotització.

La cooperativa de facturació ha estat una forma molt utilitzada els darrers anys, però convé apuntar que des de fa uns mesos està sent mirada amb lupa per l’administració, que les està considerant com un frau. S’està investigant tant a elles com als seus associats, als quals en determinats casos se’ls estan reclamant les quotes d’autònoms que no han abonat i que consideren que sí s’haurien hagut de satisfer, incrementades, a més, amb el seu pertinent recàrrec.

En essència, la funció d’aquestes cooperatives em sembla molt útil en la situació molt concreta que hem comentat -petits imports i puntuals-, però com sempre hi ha qui en fa un abús i al final potser acabaran pagant justos per pecadors.