Les cinc grans elèctriques -Iberdrola, Endesa, Gas Natural Fenosa, EDP i Viesgo- han recor-regut per la via contenciosa administrativa la nova normativa que regula el bo social, un descompte en el rebut de la llum del que es beneficien els consumidors vulnerables. Les elèctriques han recorregut en concret el Reial decret i l'ordre ministerial que desenvolupen el Reial decret llei que va establir el nou mecanisme de finançament del bo social, segons va avançar ahir Cinco Días i van confirmar a Efe fonts de les empreses.

En el cas del Reial decret, els recursos s'han presentat davant del Tribunal Suprem i en el de l'ordre ministerial, davant l'Audiència Nacional. En la majoria dels casos, de moment només s'ha presentat l'escrit d'interposició, que exposa la voluntat de l'empresa de recórrer, però no la demanda, que recull en detall els arguments.

Les empreses consideren que el bo social, com qualsevol ajuda de caràcter social, hauria de ser finançat amb càrrec als pressupostos de les administracions públiques, i no a costa dels operadors. A més, entenen que no s'han d'imposar més despeses a les comercialitzadores d'últim recurs, que ja es troben en pèrdues per l'escàs marge que se'ls reconeix.

El 31 de gener, el Congrés va convalidar el reial decret-llei que recull el nou mecanisme de finançament del bo social. Aquest Reial decret llei, aprovat pel Consell de Ministres el 23 de desembre de l'any passat, es va elaborar arran d'una sentència del Suprem que va invalidar el sistema anterior de finançament del bo social.