El sector bagenc del metall va celebrar divendres al restaurant Torre Busquet de Manresa el tradicional sopar de Sant Eloi, al qual van assistir a l'entorn de 120 persones. Durant la celebració, en què es van lliurar a les empreses que han fet recentment 50 o 75 anys, l'associació que engloba les empreses del sector va anunciar el seu canvi de nom pel de Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central, amb la voluntat d'ampliar el seu radi d'acció, tot i que no preveu «anar a lea caça d'afiliats a fora», com va explicar el seu president, Xavier Perramon.

Abans del sopar, va pronunciar una conferència Vicenç Aguilera, l'enginyer industrial que dirigeix el Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya i que presideix el Circuit de Barcelona-Catalunya. Aguilera va assegurar que el sector de l'automòbil incorporarà unes transformacions molt importants aquests pròxims anys, i va destacar que hi ha molts reptes, però també moltes oportunitats per a les empreses del metall coincidint amb l'entrada en l'era de la indústria 4.0, en què, malgrat tot, les persones, va assegurar, «seguiran sent el centre del procés».

Aguilera va felicitar la Patronal Metal·lúrgica i la Universitat Politècnica pel nou grau en Enginyeria d'Automoció que s'ha iniciat aquest any, perquè demostra, va afirmar, «la implicació que té el territori en el sector automobilístic, que és un dels generadors de més PIB de Catalunya».

La part central del sopar va consistir en el reconeixement de les empreses Masats, Inoxforma, Tallers Navarro Deix i Grues Marcel Soler, que celebraven els 50 anys d'història, i Tallers Ratera i Maquinària Lliró, que en celebren més de 75. Navarro Deix i Marcel Soler no van poder assistir al lliurament del guardó, però sí que ho va fer la resta.

Durant els parlaments, Salvador Alapont, de Masats, va assegurar que «quan es fa feina de gust els anys passen de pressa», i va recordar els inicis de l'empresa, quan «vam començar a fer portes pneumàtiques només perquè el xofer no es molestés a aixecar-se». També van intervenir Lluís i Josep Ratera, de Tallers Ratera, que van voler dedicar el reconeixement a «l'avi Anselm», l'impulsor, tres generacions enrere, de l'empresa. Oriol Lliró, de Maquinària Lliró, i Jordi Serra, d'Inoxforma, van recollir els guardons per a les seves empreses.

A l'acte, amenitzat pel grup de teatre Paranys, van assistir representants del projecte Dynamics d'alumnes de la UPC de Manresa, que participa a la Formula Student, i es va presentar el projecte també universitari Synergy Racing Team. A més, el fotògraf manresà Miquel Liso va exposar part de la seva col·lecció privada d'elements de la Fórmula 1 i el Clàssic Motor Club i Sala Team, vehicles de diverses èpoques. La celebració, en què van col·laborar Caixabank, Haas, Lowing, Milar, SalaTeam, Tungaloy, Helion, QRM Institute i Festo, es va cloure amb un bingo benèfic, amb el qual es van recaptar més de 1.500 euros per al projecte Invulnerables de la Fundació Rosa Oriol.