El preu del bitcoin es va desplomar ahir més del 12% després de tocar un nou sostre de 2,4 milions de iens (21.167 dòlars /17.994 euros) a les principals cases de canvi del Japó, en una nova jornada que va ser marcada per una altíssima volatilitat.

El bitcoin va arribar a comprar-se aquesta jornada per aquest preu a Coincheck, un dels mercats nipons amb més volum de negoci, i per un muntant lleugerament inferior a bitFlyer, una altra de les principals cases de canvi de referència.

El seu preu es va enfonsar després fins aconseguir un mínim intradia d'1,63 milions de iens (14.375 dòlars /12.216 euros), encara que posteriorment es va estabilitzar al voltant dels 2 milions de iens (17.600 dòlars i 15.000 euros).

La més coneguda de les monedes digitals va continuar així amb la seva ratxa de batre rècords de forma diària, amb la qual manté una escalada sostinguda -encara que està plena d'alts i baixos- des de principi d'any, quan es cotitzava a un preu unes vint vegades inferior a l'actual.

Només en les últimes dues setmanes, el preu d'aquesta moneda virtual s'ha duplicat a causa de l'inici de la negociació de futurs sobre el preu de bitcoin a partir de demà als mercats nord-americans, el que ha despertat un interès creixent entre els inversors particulars i les corporacions financeres.

Els derivats de la moneda virtual més coneguda de totes també podrien sortir a mercats financers de Tòquio a partir de l'any que ve, segons ha anunciat un conglomerat d'empreses que opera al parquet toquiota.

L'alta volatilitat en els mercats de monedes virtuals i l'allau d'inversors en aquest tipus d'actius financers va causar en la vigília que les principals cases de canvi internacionals oferissin preus molt discordants i que fins i tot algunes d'elles experimentessin diversos problemes tècnics de forma temporal.

Japó es va situar a l'avantguarda mundial a l'hora de legislar sobre el bitcoin quan el va reconèixer com una forma de pagament el mes d'abril passat, el que ha convertit aquesta divisa en un preuat actiu d'inversió en la que actualment és la tercera economia mundial.

El ien japonès és actualment la moneda nacional més intercanviada per la moneda virtual, ja que acapara en l'àmbit global el 37,7% de la capitalització global enfront del 28,4% del dòlar, segons dades de la pàgina web especialitzada Cryptocompare.

El bitcoin és una moneda virtual descentralitzada que va veure la llum el 2009 i es basa en la tecnologia blockchain (cadena de blocs), la qual també s'aplica a altres monedes digitals o divises que basen el seu valor material en l'encriptació de dades.