El producte interior brut (PIB) català ha crescut el 3,4 % durant el tercer trimestre del 2017, quatre dècimes més que en el trimestre anterior, en el qual va augmentar el 3 %, segons dades publicades ahir per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Si es compara amb la resta de l'Estat, l'economia catalana ha crescut durant aquest període tres dècimes per damunt de l'increment mitjà estatal, que s'ha situat en el 3,1 %, mentre que, si es fa amb els països europeus, els ha superat de vuit dècimes, ja que aquests han registrat de mitjana un augment del 2,6 %.

Respecte del resultat obtingut en el segon trimestre, el PIB català ha crescut el 0,8 %, tres dècimes per sota de l'obtingut en l'anterior, en el qual es va obtenir un augment de l'1,1 %.

El creixement de l'economia catalana durant el tercer trimestre és degut, sobretot, a l'evolució positiva de la demanda interna, que ha registrat un augment del 3,1 % interanual, i al saldo exterior, que ho va fer el 0,7 %. L'augment de la demanda interna s'explica pel creixement del consum a les llars (2,7 %) i de la formació bruta de capital de béns d'equipament (5,4 %) aquest tercer trimestre. L'evolució del saldo exterior és resultat de l'augment del 3,4 % de les exportacions de béns i serveis, que han superat el creixement de les importacions en el mateix període (2,5 %), i pel consum més alt dels estrangers al territori (9,1 %).

En termes d'oferta, destaca el creixement de la indústria, que ha arribat a una taxa del 3,7 % interanual, nou dècimes per damunt del trimestre anterior, en el qual va ser del 2,8 %, i amb l'impuls de la química, els productes metàl·lics i la fabricació de maquinària. Els serveis també registren una bona evolució, amb una taxa de creixement del 3,1 % interanual i el dinamisme registrat en la construcció (6,4 %), malgrat la taxa negativa del sector agrari (-2,5 %).

Baixa la previsió espanyola

El Banc d'Espanya ha rebaixat una dècima la seva previsió de creixement econòmic per al 2018 i 2019, fins al 2,4% i el 2,1% respectivament, com a conseqüència de l'augment de la incertesa lligada a la situació política a Catalunya, que es preveu que tingui un impacte negatiu sobre el consum privat i la inversió.

En les seves projeccions macroeconòmiques per al període 2017-2020, l'entitat calcula que en termes acumulats l'efecte de la incertesa a Catalunya en els dos pròxims anys serà de 0,3 punts percentuals, però que es veuran parcialment compensats per la millora de les perspectives en els mercats exteriors. Tot i això, apunta que la incidència final d'aquest element de risc per a l'economia espanyola dependrà de la magnitud i la persistència de les tensions polítiques.

El Banc d'Espanya ha concentrat l'ajust de les seves previsions per al 2018 en la demanda nacional i en major mesura en la inversió, el creixement ha retallat en quatre dècimes, fins al 4%, mentre que l'increment pronosticat per al consum privat ho ha rebaixat una dècima (fins a l'1,9%).