Fonts del departament d'Empresa i Coneixement consideren una «manipulació» les dades d'inversió estrangera a Catalunya del tercer trimestre, que registren una caiguda interanual del 75%, que el ministeri d'Economia va publicar ahir. En les dades ministerials s'han computat en el tercer trimestre del 2016 dues inversions (la venda del 20% de Gas Natural i una inversió d'una enginyeria civil mexicana) que fins ara s'havien comptabilitzat en el quart trimestre de l'any passat. Segons fonts d'Empresa i Coneixement consultades per l'ACN, aquesta «manipulació» ha fet que la inversió estrangera durant el tercer trimestre del 2016 a Catalunya hagi passat dels 552 milions comptabilitzats fins ara als 2.071 milions computats en la nova estadística.

Així, aquest creixement en la dada d'inversió estrangera del tercer trimestre del 2016 ha generat que la inversió en el mateix període del 2017 sigui comparativament molt inferior. Sense aquesta «manipulació», la inversió estrangera a Catalunya entre juliol i setembre hauria passat dels 552 milions d'euros del 2016 als 519 milions aquest 2017, l'equivalent a un descens de prop del 6%.

Els tècnics del departament han estudiat les dades publicades pel ministeri d'Economia, ja que es mostraven en contradicció amb la percepció positiva que l'administració catalana tenia de l'evolució inversió estrangera durant els darrers mesos.